INGEN NÅD: Slår tillbaka efter attackerna – nu ska lodjuren jagas | Höglandsnytt
Hultsfred Småland

INGEN NÅD: Slår tillbaka efter attackerna – nu ska lodjuren jagas

Beslut om skyddsjakt på skadegörande lodjur har tagits i Kalmar län.

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om skyddsjakt på ett skadegörande lodjur. Jakten kommer att bedrivas av jägare utsedda av Länsstyrelsen och beslutet gäller till och med den 31 maj 2017.

​Mellan den 21 maj 2016 och den 15 april 2017 har nio angrepp på får skett i Oskarshamn, Högsby och Hultsfreds kommuner inom ett cirkulärt område med radien 12,5 km. Åtta av angreppen har skett inom ett litet cirkulärt område med radien 3 km. Totalt har 17 stycken lamm och en tacka dödats vid angreppen. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen och konstaterats vara gjorda av lodjur.

Utifrån att angreppen har skett inom ett avgränsat område under en begränsad tidsperiod bedömer Länsstyrelsen att det rör sig om en skadegörande individ som orsakar olägenheter för tamdjursägare.

Länsstyrelsen bedömer att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på lodjur är uppfyllda. Bedömningen är att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt. Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook