Debatt

Ingen närproducerad mat på Kvarngården i fortsättningen

Vi har kunnat läsa att maten inom äldreomsorgen i Vetlanda får höga betyg. Det är glädjande. Men detta kommer tyvärr inte alla till del. Kvarngårdens äldreboende övergår fr.o.m 1 mars till att drivas privat av Carema.

 

Företaget visar att man ämnar lösa detta med maten på annat sätt.

 

Maten till boendet ska tas från Linköping 1 gång i veckan. Vårdpersonalen ska koka potatis och ris samt göra sallader. Frukost och kvällsmat görs av vårdpersonalen. Får personalen mer tid för detta arbete eller ska det tas på den tid som är ämnat för de gamla? Hur stort inflytande kan man få över vad som serveras och hur det smakar när det är så långt mellan producenten och mottagaren?

 

Man kan bara gå till sig själv och fråga sig: Skulle man vilja ha mat som kommer 1 gång i veckan och som värms upp?  Nej, inte när man kan få nylagad mat av högsta kvalite som är producerad på nära håll.

 

Vänsterpartiet har under hela processen varit emot detta att privatisera. Vi menar att man ska inte behöva lägga ut verksamhet med förevändningen att det sporrar den kommunala verksamheten att bli bättre. Vi måste kunna göra den så bra som möjligt och t.o.m ännu bättre eftersom vi kan lägga alla resurser på verksamhet, inte till att få en vinstmarginal. Våra gemensamma skattepengar ska gå till verksamhet, inte till att privata bolag ska göra vinst.

 

När man nu har lagt ut verksamheten får vi mycket lite inflytande över hur vården och servicen bedrivs. Vill Carema ta maten från Linköping så kan de göra det, oavsett vad vi tycker.

 

CARINA STRÖMBÄCK

Vänsterpartiet

2. vice ordförande i Vård o Omsorgsnämnden

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook