Ingen slagruta längre – letar vatten med helikopter

Torkan har slagit hårt mot Småland och Öland. Nu ska jakten på grundvatten dras igång.

Det är länge sedan vidskepligheten fick råda och vatten letades med slagruta. Nu är det helikopter som gäller.
Sveriges geologiska undersökning (SGU) utför helikopterburna mätningar på Öland under september månad 2016.
Undersökningarna görs med en helikopterburen metod i syfte att öka kunskapen om grundvattenförhållandena och områden som kan vara av intresse för dricksvatten­försörjningen. Mätningarna finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och görs i samverkan med Borgholms och Mörbylånga kommuner samt Länsstyrelsen Kalmar län. En liknande undersökning utfördes på Gotland 2013 och 2015.

Undersökningen görs med ett geofysiskt instrumentsystem som bygger på elektromagnetiska mätningar via mätutrustning som hänger på en stor ram under en helikopter. Helikoptern flyger på cirka sjuttio meters höjd med ramen på cirka trettio meters höjd. Mätningarna görs utmed parallella linjer på tvåhundra meters avstånd.
Med hjälp av de elektromagnetiska vågorna mäts den elektriska resistiviteten i marken och metoden ”ser ner” i marken till cirka tvåhundra meters djup med relativt god upplösning. Fördelningen av den elektriska resistiviteten i den sedimentära berggrunden och i jordlagren ger en god uppfattning om ett områdes geologiska uppbyggnad. Det är framför allt skillnader i porositet mellan olika geologiska enheter, liksom deras innehåll av lermineral och vatten, som påverkar den elektriska resistiviteten. Genom att analysera markens reaktion på de elektromagnetiska vågorna kan man skapa en tredimensionell geologisk modell för det undersökta området och även få en uppfattning om skillnader i grundvattenförhållanden.
Stora delar av Ölands grundvattentillgångar finns i berggrunden, vilket särskiljer ön från andra delar av Sverige där det annars är vanligt att grundvattnet samlas i jordlagren.


Publicerat

i

av

Etiketter: