Bandy

”Ingen tror på Vetlanda BK som finallag – inte jag heller”

Under torsdagen hölls den traditionella presskonferensen i Elitserien i bandy. Inget lag trodde på Vetlanda BK som finallag. Det gör inte jag heller. Men frågan är om man inte den här säsongen når slutspel i alla fall?”, skriver Leif Hedberg i en bandykrönika inför elitseriestarten.

Västerås och Sandviken.
Två stora favoriter till både SM-final och SM-guld i mars.
Jag tänker inte spekulera mycket i det.
Mer än att jag trodde på Västerås den gångna säsongen och tror på Västerås den kommande.

Det intressanta är istället VBK även om det var första och sista gången den här säsongen som man i dag fick besöka Tele2 Arena.
Ett VBK som liksom nyårslöftet bestämt sig för ”ut med det gamla – in med det nya”. Jag vet inte men VBK måste ha seriens yngsta trupp.

Nyförvärv
Bland nyförvärven sticker dock en 30-plussare ut, liberon Mikael Nilsson, Sandviken.
Han kom in sent i truppen och kan bli en avgörande slutspelsfaktor.
Hans ledaregenskaper näst längst bak i laget är stora och då tänker jag inte bara på själva spelet. Utan minst lika mycket på hans förmåga att kommunicera, snacka med laget som han ju i princip hela tiden har framför sig på isen.
Men när det gäller det så blev jag glatt överraskad över unge Sebastian Ytterell i senaste matchen mot Gripen. Kul att en 18-åring tar för sig så verbalt. Kanske har han redan tagit åt sig av Nilsson i träningsmatcherna? Avdelning lyssna och lär.

När det gäller övriga nyförvärv så är jag annars mest imponerad av Tobias Nyberg från Villa-Lidköping.
Jag ska vara ärlig: Hade aldrig hört talas om honom tidigare. Men som han spelat på vänsterhalven så är han det största utropstecknet hittills. Kanske tyvärr för ett annat nyförvärv Tuomas Mokko från Haparanda. Finländaren har inte gjort många VBK-supportrar glada då han spelat på topp. Men när han fick chansen som halv mot just Gripen var han riktigt duktigt. Som toppforward håller han inte måttet efter det att han visat.

Även målvakten Christian Boman har överraskat. Här får de båda ungtupparna Oskar Löfqvist och Philip Svensk jobba om de ska ta bort honom.
Utnyttjar sedan Boman sina otroligt fina och långa utkast får VBK ett vapen till i sitt anfallsspel. För när hade VBK senast en målvakt med bra utkast? ”Skara” Eiderstam på 60-talet…?

Imponerad
I själva spelet är jag imponerad över VBK:s djupledspass som ju fyra av fem gånger har Johan Löfstedt som leverantör.
I de matcher jag sett har antalet djupledspass vida överskridit vad som tidigare var fallet.
Nu har jag bara sett fyra matcher och här finns ett problem. VBK har bara spelat dubbelt så många.
Åtta träningsmatcher är alldeles för få. Inte minst med tanke på den föryngring laget gör. Nu har man förvisso lagt till en kommande match på lördag mot Tillberga, men 3-4 matcher till skulle varit ett minimum.

Då kunde man bland annat fått möjlighet att skjuta mer hörnor. Här är ett aber för VBK. Man saknar nästan helt skyttar. Både från höger och vänster.
Om allt stämmer enligt Elitrapport har laget gjort två hörnmål på 37 hörnor under försäongen. I Sapa Cup hade man 20 hörnor. Inget mål. Ni hör själva.

Hur många jämna matcher avgörs inte när lagen drar in en hörna i 90+2 minuten?

Två spelare i VBK sticker ut mer än övriga. Johan Löfstedt och Joakim Andersson.

Byt aldrig ut dem
De är klasser bättre än övriga och här har jag ett tips till Claesson och kompani. Löfstedt och Andersson ska ALDRIG bytas ut i matcherna. Däremot ska de byta när de själva vill eller känner sig trötta. Skulle Elit Vetlanda byta ut Woffinden eller Sayfutdinov i speedwaymatcher?
Aldrig.
Då ska inte heller ”Jocke” och ”Löken” bytas ut.
Övriga spelare får istället dela på speltiden i det för säsongen helgula gänget.
Dessutom hade jag gärna sett en mer egoistiskt Löfstedt i anfallen. När läge finns högt upp i plan så trampa på.

VBK börjar seriespelet med en nyckelmatch nästa fredag då man tar emot Broberg. Man har för övrigt hemmamatch i match nummer två också och även då står ett hälsingelag för motståndet. Bollnäs väntar fredagen därpå.
Det var just Broberg som snuvade VBK på åttondeplatsen den gångna säsongen. Hemma i Sapa Arena blev en 3-2-ledning hux flux 3-7 till Broberg.
Något sådant får inte hända igen.

Broberg, Tillberga (se upp), Kungälv, Gripen, Sirius och Kalix ska nämligen VBK ha efter sig den 16 februari nästa år.

Leif Hedberg, [email protected]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook