Nyheter Vetlanda

Inget beslut om Björkö skola – utredning vill lägga ner

Skolan i Björköby är för liten och bör läggas ned. Det menar rektorn Lilian Varnander i sin utredning. Också barn- och utbildningsnämndens ordförande Johanna Haraldsson (s) är för en nedläggning men beslut kommer inte förrän framåt vintern.

Efter att Pauliströms och Skede skolor lagts ned har många befarat att Björkö skola (med drygt 30 barn) stått näst på tur för Vetlanda kommun. Skolan har dock räddats hittills, delvis på grund av att ytterligare en nedläggning av en mindre skola skulle vålla protester och kunna drabba främst centern och delvis därför att lokalfrågan på skolan i Ekennässjön inte var löst. Det är den nu, menar Johanna Haraldsson.
Barn- och utbildningsnämnden kom inte fram till något beslut vid sitt senaste möte även om rektorns utredning förordar en nedläggning och bussning av barnen till Ekenässjön där det ska finnas plats.
Troligtvis först i november kommer ett beslut i frågan.
”Det är ingen lätt situation”, menar Johanna Haraldsson vars argument är liknande som inför nedläggningen av Skede skola: att större skola har bättre lärarkunskaper i fler ämnen och klassrum som passar fler ämnen.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Bevara Björkö skola. Låt barnen välja skola. Då kommer Björkö skola att få fler barn än de kan ta mot. Visst någon annan skola en i staden Vetlanda får minska sin verksamhet. Nu läste jag att Centern är för att skolan bevaras och till och med byggs ut. Ska bli kul se om Centern står fast hela resan ända fram.

  Viss om flera skolor på landsbygden bygger ut och utvecklas så får man avveckla lite i centralorten det kallas decentralism för en inbiten centralist som Soc Dem och Moderaterna är det en dryck som inte faller dem väl på tungan.

  Vi måste lära oss att skolbussen går från staden till landsbygden inte tvärt om

  1. Till den frejdige debattören i Brännelund
   Halldin du är en mästare på att föra in annorlunda synsätt på knepiga frågor. Det där med att skolbussen vänds för att gå till Björköby i stället för tvärtom, kan tillämpas i flera fall om centern på allvar vill betrakta sig som landsbygdsvänliga. Kompetenta lärare som säkrar kvalitetskrav de är också flyttbara och kan då motverka tvångsförflyttningar av elever.
   Tjänstemannautredningen vill jag hoppas att den bygger på kompetens och sakkunnighet och att den är miltals från att vara ett resultat av påtryckningar från en majoriotet var den nu kan sökas – det kan vara en fråga. Faktauppgifterna svänger snabbt i detta aktuella fallet. Tjänstemän förväntas arbeta med ”rena verktyg”.
   Det blir förlamande för bygden när vi har politiker som för över viktiga samhällsfrågor till långbänkar som syns bli fler och fler. Sätt ner foten nu Johanna Haraldsson (S) och visa prov på att gynna alla dem som detta berör – eller ska vi gå mot ytterligare utredningar, jag ser detta som berättigad fråga.

Kommentarer avstängda