"Internationella kvinnodagen är viktig" | Höglandsnytt
Debatt

”Internationella kvinnodagen är viktig”


[adrotate banner=”28″]
”Internationella kvinnodagen idag 8e mars är viktig. Men jämställdhetsfrågorna måste komma upp på agendan årets alla dagar om vi inom rimlig tid ska nå likställighet mellan könen”, skriver en grupp Vetlandapolitiker från vänsterpartiet i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Ett land som har små klasskillnader och hög jämställdhet har större möjligheter på alla områden.
I stort sett inom alla kvinnodominerade yrken är lönerna lägre vilket inte är en tillfällighet. Också inom mansdominerade yrken har kvinnorna lägre lön.
Exempelvis är var fjärde ingenjör idag kvinna. Ändå är lönen för männen inom området högre både gällande ingångslön men även i ett längre perspektiv.

Arbetskläder inom kvinnodominerade yrken är inte självklara. Snickare, vaktmästare osv får i regel arbetskläder. Medans pedagogerna i förskolan som måste ha kläder och skor för både inomhus och utomhusbruk för att kunna utföra sitt jobb får stå för det själva.

Vänsterpartiet har lämnat in en motion om arbetskläder som vi hoppas få gehör för när den behandlas. Förhoppningsvis kommer den upp innan valet. Detta är i högsta grad en jämställdhetsfråga och ska behandlas och prioriteras därefter. Vänsterpartiet vill ha ett jämställt samhälle oavsett kön. Tillsammans är vi starka.

Carina Strömbäck, Anita Fagerholm, Viveka Jarflod, Helene läck, Cecilia Dackenberg
Vänsterpartiet i Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook