Invandrare ska betala för tolkning | Höglandsnytt
Ekonomi Nässjö

Invandrare ska betala för tolkning


[adrotate banner=”28″]
Sverigedemokraterna i Nässjö kommun har lagt fram sitt budgetförslag. Där ingår ingen skattehöjning men däremot en avgift för nyttjande av språktolk för invandrare.

Sverigedemokraterna i Nässjö vill säga upp kommunens avtal med Migrationsverket och införa en avgift för språktolk för personer som varit bosatta i Sverige i mer än fem år.
Partiet vill också att det ska finnas äldrehem och gruppboenden i de olika kommundelarna.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

20 Comments

 1. Låter helt i sin ordning. Har man bott i Sverige i mer än 5 år ska man rimligtvis ha lärt sig språket. Sen kan det kanske ibland finnas en del svår svenska som man behöver hjälp med, och det kan man gott betala för.

 2. Svar/fråga till Göte/KalleSvensson/Irriterat/Kritikern.
  1)Hur många språk (ur en annan språkstam, från ett minoritetsfolk) har Ni själva försökt att lära Er?
  2)Behärskar Ni det efter max 4,5 år till fulländning?
  3)Hur många gånger har Ni själv emigrerat (Ny bostad/nya seder/Nytt eller inget jobb) och lyckats glida inpå en räkmacka utan ev. arbetsgivares hjälp?
  4)Ni kanske haft långsemester? kanske Thailand/Spanien? Har Ni då lagt er vinn om att lära Er grunderna i det lokala språket?
  5)Visste Ni kanske att t.ex. i Spanien finns uppfattningar såsom ”Svensk-Ghetto”, eller ”ut med dessa snobbiga utlänningar”?
  Försök att tänka Er in i lite olika situationer (utan att slå Er för bröstet allt för mycket).
  Lite empati och generositet har vi definitivt råd med.
  Småsint snikenhet och vi/dom attityd har vi definitivt inte råd med (om vi vill undvika den egna hjärtinfarkten).
  Så…… Vill Ni verkligen gå på SD,s billigaste kampanjknep?
  Ni är väl klokare än så? Eller……………………………..

  1. Hur många länder ger dig bidrag för att du ska kunna lära dig språket? SFI? Ringer det någon klocka?
   Trots det behöver en del som varit här i 20 år tolkhjälp! Ingen har väl begärt att invandrare ska kunna vårt språk till fulländning (det kan väl ytterst få), men att lära sig det lands språk som man emigrerat till hjälpligt måste väl anses som nödvändigt?

   1. Ja det ringer en stor klocka! Den heter SVENSK! (Bästa bronsgjutet). Vad skall vi inrätta oss själva på? Nedåt eller uppåt? Vara föregångsland såsom en gång? Eller efter en lägsta gemensam nämnare i t.ex. EU?
    Tänk: Du har inga jobbarkompisar. Du har inga kompisar i landet. Inget naturligt sätt att fånga upp ”klimatet”. Språk är inte bara ord ifall Du trodde det! Känn in det! ”Hjälpligt” hjälper nästan aldrig i kniviga situationer kan jag lova. Det är bara där som tolk används. Visst krävs det lite ”djä..a anamma”. Men vem har kvar det efter t.ex. en flykt?
    Hur många SD:are tror Du har upplevt tuffare saker än att varmvattnet tog slut i mitten av duschen?

  2. WDB.
   1,Jag försöker hjälpligt lära mig de språk jag har behov av. T ex när jag åker utomlands vissa behjälpliga fraser annars behärskar jag det svenska språket tillfredsställande eftersom det är här jag bor.
   2, Jag har inte flyttat utomlands. Så ?
   3, Har inte emigrerat, men bott utomlands under perioder. Utan arbetsgivares hjälp.
   4, Ja, Jag har haft långsemester i många olika länder och gjort som jag svarade i fråga 1
   5, Förstår inte problemet i ditt påstående. Man får självklart acceptera att det inhemska folket har synpunkter om en ifall man befinner sig i ett annat land. Det gäller att anpassa sig i bästa möjliga mån.

   Nej. Jag går inte på SD:s billiga kampanjknep(dina ord) utan sympatiserar med deras politik i stort sett till fullo. Dessutom kan jag rekommendera dig att läsa deras partiprogram så kommer nog du också inse att de för en vettig politik.

   1. Ja Du är ett föredöme !
    Ja, har läst SD – partiprogrammet (även historiskt)
    Behållning av det? Hur skall jag sammanfatta…..
    Urk ?
    Populistisk?
    Röstfiske?
    Nej….Urk är nog bästa sammanfattning!

  3. Lite naivt att jämföra språkkunskaper för en långsemester i Thailand/Spanien när resonomanget bygger på permanent boende? Var någonstans i världen får du betalt för att lära dig språket??
   Självklart försöker man lära sig de elementära grunderna i det lokala språket för att anpassa sig i kulturen om man vistas längre tid utomlands i samma land.
   Beträffande Thailand får du själv betala om du deltar på någon språkkurs. Där glider inte ens svenskar på den räkmacka som av en falsk föreställning målas upp.

    1. Det handlar inte om att gå på Sd;s linje utan att se sig om hur andra länder hanterar frågan. Naiv är den som jämnför vad du behöver för språkkunskaper för en semester iförhållande till permanent boende.

 3. P:S
  Ni talar väl perfekt finska ? Alla?
  Har Ni tänkt på att förmågan att snabbt (inom 6-10 år) lära sig ett nytt språk börja avta redan efter 10 års – åldern och efter si så där 35 avtar förmågan expotentiellt. Sug på den Ni!
  D:S

  1. …och finnarna som varit vår största invandrargrupp klarade av att lära sig svenska utan SFI och bidrag… från en väldigt speciell språkgrupp… sug på den

     1. Nej, men OK då. En sista gång.
      Ämnet är TOLKHJÄLP.
      Inte situationen för 50 år sedan utan IDAG.
      Ämnet är inte generellt stöd till språkförkovran. Ämnet är av stat/kommun sponsrat tolkhjälp i utsatta positioner.
      Att inte hålla sig till ämnet och slugga argument om ingenting omkring sig är en polemik inte värt att fortsätta!
      Trots detta….
      I sak: arbetsmarknaden för 50 år sedan (industrialisering ännu i vardande) tog emot arbetskraft med eller utan språkkunskaper.
      Huvuddelen av den från Finland inkomna arbetskraften hade svenskan som första resp. andra språk.
      Men liknelsen gällde något helt annat. Men för det krävs abstrakt tankeförmåga.
      SFI är enbart ett tyvärr nödvändigt surrogat för det som INVANDRARE beskriver så bra!

      Tack och adjö

 4. Vet av erfarenhet att man inte lär sig svenska genom sfi. Man lär sig grunderna men inte tillräckligt för att ex kunna göra sig förstådd och förstå inom vården tex.
  alla vet vi att man lär bäst genom att dagligen möta och tala språket. Hur lätt är det för en nyanländ invandrare? Hur lätt är det för dem att skaffa ett jobb? Vem anställer hellre en invandrare än en svensk oavsett utbildning och erfarenhet? Hur många av er stannar till och pratar med er granne som ni varje dag möter i trappuppgången för att faktiskt hjälpa denne att möta/tala/lära sig svenska språket? INGEN! men ändå kräver alla att alla ska kunna svenska!

  1. Ett bra sätt att lära sig språket kan också vara att se på svenska tv-program. Känner personligen några invandrare som lärt sig betydligt mer på det sättet än via sfi.
   Språket är ju också nyckeln till att skaffa sig ett jobb. Vem anställer en person som man inte kan samtala med?

 5. Toppenförslag! Då motiveras man att lära sig språket. Det låter rimligt. Det tjänar alla på.

Kommentarer avstängda