Islamofobin är obefogad | Höglandsnytt
Debatt

Islamofobin är obefogad

1991 föll Sovjetunionen och hela östblocket. Under det kalla kriget så var det hotet från öst som vi i västvärlden var rädda för. Då fanns det en legitimitet för att bygga kärnvapen och andra vapen.

Sen så föll östblocket som ett korthus. Vi hade inte längre något hot emot oss. Ingen förstod varför NATO skulle finnas kvar. För att kunna fortsätta att bygga nya vapen och militärfordon så måste det finnas ett hot. Annars finns det ingen vits med att ha en försvarsmakt. Då var NATO tvungna att hitta på ett nytt hot. Man hittade på att det nya hotet skulle vara islam.

Folk såg detta som nonsens, men NATO körde sin hårda linje vidare. Resultatet av detta har blivit att nya högerextrema grupper har kunnat växa fram, samt högerpopulistiska partier som exempelvis Sverigedemokraterna och det norska Fremskrittspartiet.

I Sverige har vi religionsfrihet. Man har rätt att utöva vilken religion man vill. Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson verkar ju inte detta vara fallet. 2009 pekade Åkesson ut islam som det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Parvez Mansoor, muslimsk debattör i Sverige och före detta ordförande i Sveriges muslimska råd, sade i en artikel från 2001 i Miljonmagasinet att våld är förkastligt inom muslimsk synpunkt. Att då peka ut islam som våldsreligion och ett hot mot Sverige är för mig helt obefogat.

MIKAEL KALINsekreterare Vänsterpartiet Jönköping

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook