"JAG ÄR NÖJD" – Han tjänar 257000 kr i månaden (och det är dina pengar) | Höglandsnytt
Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Mord i Nässjö Nässjö Nyheter Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda Ydre

”JAG ÄR NÖJD” – Han tjänar 257000 kr i månaden (och det är dina pengar)

DINA PENGAR. Toppchefer i kommun- och landstingsägda bolag tjänar betydligt mer än både kommundirektörer och politiker. Men bolagens storlek avgör inte lönenivån, och männen har högre löner än kvinnorna, visar Dagens Samhälles lönegranskning.

Det tydligaste exemplet på att bolagsstorlek inte avgör lönen är Caroline Ottosson, vd på det överlägset största företaget, Stockholms läns landstings lokaltrafikbolag SL, som omsätter nästan 18 miljarder per år. Med 165 000 kronor i månaden hamnar hon på nionde plats på löne-topp-listan, långt efter högsta cheferna på betydligt mindre företag. Samtliga åtta före henne är dessutom män.

Den som tjänar mest i relation till bolagets storlek är Peter Graf på vårdbolaget Tiohundra, som ägs av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Tiohundra omsätter mindre än en tiondel av SL, men Peter Graf ligger med drygt 174 000 kronor i månaden nästan 10 000 över Caroline Ottosson.

Mest av alla tjänar Tomas Werngren, VD på det av skattebetalarna gemensamägda kreditinstitutet Kommuninvest (alla Höglandskommuner är medlemmar i Kommuninvest). Werngren har en månadslön på 256 833 kr. Därefter kommer Anders Jonsson på Tekniska Verken i Linköping med en månadslön på 237 167 kr.
”Jag är nöjd”, säger Tomas Werngren till DS.

Den kommun som sticker ut mest när det gäller vd-löner är Linköping. Här finns både den bäst betalda energibolags-vd:n och den bäst betalda vd:n för ett allmännyttigt bostadsbolag.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook