Debatt

”Jag hade rätt”


[adrotate banner=”27″]
”Min prognos blev rätt ännu en gång”, skriver Eksjödebattören Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om SCBs prognos för Sveriges ekonomiska tillväxt.
[adrotate banner=”27″]
Min prognos för Sveriges ekonomiska tillväxt var 2,2 %, nu kommer nationalräkenskaperna som visar att att andra kvartalet var 2,6.
SCB gör inom de olika sektorerna samma bedömning som jag. Detta betyder att sysselsättningen i landet ökar och det viktigaste: arbetslösheten minskar med 25000 personer under 2014. Anställningarna kommer sent i tillväxtperioden så de markanta nedgångarna av arbetslösheten sker i nov, dec och jan.

Detta innebär att regeringen kan revidera arbetsmarknadsåtgärderna och skatteintäkterna. Troligen löser arbetsmarknaden många av regeringens problem med jobben (sysselsättningen). För nästa år har jag prognostiserat en nedgång på arbetslösheten med 45.000, den prognosen kan behöva revideras upp med 15.000 personer Det sista behöver vi finräkna.

Oavsett vilken regering vi har så kan de utan förhäva sig hävda att de har EU:s starkaste ekonomi och sysselsättningsutveckling.
Glädjeämnet i denna prognos är utrikeshandeln, den har klart underskattats av de andra prognosmakarna medan jag hamnade på spiken. (Det gäller hålla en rak kurs i sifferkyrkogården).

Sammanfattning av min prognos
* Starka hushåll lyfte tillväxten
* Fortsatt stark utrikeshandel
* Konsumtionsökning i offentliga myndigheter

Ps
Det är lite dumt förlora regeringsmakten när skördetid på jobben kommer. Nu kan Löfven redan om två månader säga det räckte med att byta regering för att jobben skulle komma
Ds

Lars-Håkan Halldin

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook