Nässjö Nyheter

Jämför Forserum med förföljelser i amerikanska södern

Läget i Forserum jämställs nu med den amerikanska södern på mitten av 1900-talet och förföljelserna mot svarta där. Kommissarie Christer Edlund ”tittar åt ett annat håll”, menar Peter Kadhammar i Aftonbladet. Mariam Osman Sherifay (s), ordförande Centrum mot rasism drar i ett debattinlägg paralleller till USA och kritiserar Nässjö kommun för ”handfallenhet”.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

29 Comments

 1. Men herregud! När ska de ge sig? Det här känns helt overkligt, det här har gått alldeles för långt nu! De har ingen aning om hur det är i Forserum. Jag har bott i förorten som svensk, där var vardagen präglad av skamliga sexuella inviter, trakasserier, hot och nedvärderande kommentarer för att jag är svensk kvinna. Jag kom till sist därifrån efter att min 9-åriga son blivit rånad av ett knivbeväpnat ”ungdomsgäng”. Tror ni polisen la någon energi på mina anmälmingar? Knappast! och Centrum mot rasism sågs inte heller till, undrar varför? De skapar en farlig situation, blodet kokar inom mig och jag märker att folk runt omkring mig börjar få nog av detta vansinne.

 2. Kan rasisterna bakom mjölkincidenten träda fram och bekräfta händelsen? Jag tror nämligen att somalierna fabulerar.

  1. Tanken är väl att det ska vurmas extra mycket för denna folkgrupp eftersom det väntas komma väldig många fler som asylsökande och mångdubblering av anhöriga.

  2. Det är bara att hyra American History X så ser du rasisterna bakom mjölkincidenten.

   Jag är fortfarande nyfiken på om det verkligen var så att vuxna på 1600-talet tog med sig barn till Blåkulla. De barn som vittnade om detta i rättegångar sågs som ofelbara vittnen och detta drog igång en process som ledde till att hundratals oskyldiga dog.

   Det som vi ser i massmedia är en modern version av dessa processer där sanning och lögn vävs ihop och etablissemanget (media och regering) sväljer anklagarnas ord med hull och hår.

 3. Detta början få ett löjets skimmer över sej när det jämförs
  med amerikanska södern. Det finns tydligen inga gränser
  längre

 4. Ja när det är åt detta hållet blir det liv i luckan. Men hur ofta går dom ut med när svenskar blir utsatta för hot och våld av nysvenskar. Då tiger man. Hoppas folk snart vaknar upp ur denna dvala.

 5. Varför har inte de somaliska barnen som har svenska barn som kompisar berättat detta tidigare ??? Varför har de inte berättat i skolan ?? ett par tråkiga händelser har utlöst en lavin av anklagelser som givetvis sväljs med hull och hår och oemotsagt får printas ut som sanning av dreglande journalister. Media är inget annat än uppviglare när brott begås mot någon ”nysvensk” allt annat tystas ned, men det är klart att nu ska hjärtat vurma extra för somalierna då det väntas öka drastiskt av detta folkslag.

 6. Nu är jag trött !
  Trött på allt skrivande och daltande om somalierna i Forserum! Vem bryr sig om våra svenska barn och ungdomar? De har fått utstå mycket och jag kan förstå att de reagerar,bägaren har runnit över
  När somalierna kom till Forserum och de somaliska barnen började på Rosenholmsskolan skulle våra barn visa extra hänsyn till dessa barn,hette det.
  Personal på skolan menade att ”de har ju haft det sååå svårt”
  Att våra barn blev spottade på,sparkade på mobbade,hotade krängta och hånade var det ingen som brydde sig om(vi måste ha tålamod och visa hänsyn,de har ju haft det sååå svårt sades det)
  Våra flickor har blivit kallade hora o blivit förföljda, våra barn har också varit rädda för att gå till skolan. Brydde sig någon om det? Mötte personal och rektor upp och följde våra barn till skolan?
  Det skrivs om somalierna i Forserum eftersom det är synd om dom, men det skrivs inget när det är åt andra hållet.
  Var stod det att läsa om pojken som fick ett stryptag av en somalisk pojke?
  Var står det om pojken som nära på fick en brödkniv i axeln av en 12-årig somalisk flicka +
  Var står det om killen som blev skallad av en somalier?
  Var står det om tjejerna som blev förföljda?
  Var står det om flickan som inte vågade vara i lekparken för de somaliska barnen var elaka och körde bort henne?
  Skulle någon reagera om en utav vår5a ungdomar/barn sa att Han/hon blivit tvingad att hälla chokladmjölk över sig?
  Vem bryr sig om våra barn och ungdomar? Har någon brytt sig om att ta reda på VARFÖR våra ungdomar är förbannade?

  Urban Wernerskog, du säger till media att du vill att det händer något. Är du nöjd nu? Och HUR kunde du hjälpa till med ett teoriprov till din somaliske kompis då han höll på med sitt busskort?(vad jag minns så är det ett prov som görs inviduellt och inga hjälpmedel är tillåtna)

  Lisa Ejermo, på vilket sätt berikar somalierna vårt samhälle? och vilka är ”vi” som vill ha de kvar?

  Anders karlsson, vad tänker du göra för att vi andra ska känna oss trygga i Forserum? och hur kan du säga att vi i Forserum inte har tillräcklig kunskap? Grundar du det på att många röstade på SD och inte på ditt parti?

  Susanne Gunnarsson, tänker du ordna fler fackeltåg? För övriga medborgare som är rädda, känner sig hotade, diskriminerade och trackaserade?

  Bo Zander, vad har du tänkt o göra åt den ”alarmerande situationen” (som du beskriver det) som råder här i Forserum?
  du vädjar till somalierna i Forserum att de inte ska missförstå dig, men när ska du förstå oss andra?

  Annika Berthling, Har du tänkt att tillmötesgå de svenska barnen och deras föräldrars önskan o ha skolavslutningarna i Forserums kyrka i framtiden? Tillåta att Sveriges nationalsång sjungs? minns du inte själv hur högtidligt det var? Eller föredrar du o stå på ett gammalt lastbilsflak på skolgårdens fotbollsplan?
  Alla ni som deltog i fackeltåget och som säger att ni vill ha somalierna kvar, varför bjuder ni inte in somalierna till era hem?
  alla ni som sympatiserar med somalierna,hur försvarar ni de somalierna som säljer droger i Forserum?

  Slutligen all ära och heder till kommisarie Christer Edlund som vill ha rättvisa i samhället oavsett hudfärg!
  Nu får det vara slutdaltat.

  1. Bra skrivet Susanne,man blir både ledsen och chockad att du ska behöva skriva så om situation i forserum anno 2012,det är ju journalisternas jobb.Du har alla mina sympatier.

  2. Tack Susanne, för att du vågar skriva sanningen. Sverige idag är som kejsarens nya kläder. Alla såg att kejsaren var naken, men ingen vågade säga något. Jag tror att 80-90% av befolkningen tycker att, nu har det gått för långt med denna massinvandring. Men Svensson vågar inte säga något, pga risken att få rasistkortet slängt i ansiktet. Det är helt uppenbart att somalierna fabricerat de flesta av dessa händelser, men även om de inte hade det, så vem bryr sig om när svenskar råkar ut för våld. Precis som du skriver, så råkar svenska barn och vuxna ut för våld dagligen. Våld utfört av personer som är första, andra eller tredje generationens invandrare. Vem bryr sig om dem? Om en svart man dödar en Svensk, ja då resulterar det i ett fackeltåg mot rasism ( Ludvika ). När en svart man våldtog och mördade Elin Krantz = fackeltåg mot rasism. När folk försökte hålla en marsch nu i vintras, där mångkulturens offer räknades upp. Ja då var vänstern där och kastade flaskor och stenar på folk. Raketer sköts rakt in i folkmassan. Marschdeltagarna kallades för nazister av media. Hoppas att detta blir en väckarklocka, och att folk tänker sig för vid nästa val.

  3. Fantastiskt bra skrivet. Tyvärr så får du nog aldrig några svar av någon. Många idag toers inte säga det du skriver, for dom är rädda att bli kallad rasist. I sverige idag får man inte tycka vad man vill, säga vad man vill och tänka vad man vill, så länge man inte tycker som alla andra. PK media är den storsta boven i dramat och blåser upp allt med invandring till svenskarnas fel. Dessutom så blir dom nu omskrivna som Somalier, men när dom smugglar KAT till Sverige och norge och PK skriver om det, så står det att det är en SVENSK!!! Konstigt!!

 7. Stackars stackars Susanne vilket hårt liv du har och alla andra ortsbor som spyr galla över somalier.

  Du har kanske också varit tvungen att fly från ett land utan någon som helst fungerande struktur där det enda sättet du kan försörja dig på är genom att bli pirat alternativt högt uppsatt politiker på rätt sida. Jag tvivlar inte på nåt du skriver av det du upplevt men snälla du sätt det i en relation till saker och ting du kan ju oavsett vad inte mena att somalier och svenskar har samma förutsättningar och värde för om du tror det så är du troligtvis väldigt naiv eller helt enkelt dum.

  Somalier ligger absolut längst ner i det svenska samhället, t.o.m längre ner än romer, sätt dig själv i den sitsen och utgå från att leva ditt liv på det sättet. Jag har jobbat med somalier i snart 5 år och en stor del är analfabeter, väldigt många har berättelser som dina egna barn (om du nu har några) möjligtvis har sett på film om de nu får se så hemska filmer vilket jag tvivlar på.

  Jag tänker inte ge mig in på en diskussion eller skriva mer än såhär för då kommer jag bara bli arg men jag tror att det ibland kan vara bra att kunna sätta sig in i en annan verklighet än sin egen lilla inskränkta värld och inse att vi är priviligerade som har fått chansen att födas i detta landet.

  1. Nej de flyr inte från Somalia. De ”flyr” från Etiopien. De åker till Etiopien. Väl där så åker mannen eller kvinnan till väst, för att ordna asyl. Om det blir ordnat, vilket det alltid blir i Sverige, så kommer resten av familjen. Att bo i Etiopien, är självklart inte lika flott som att bo i Sverige, men de kan stanna där. I och med att de reser från Etiopien och hit, så blir de ekonomiska flyktingar. De talas det aldrig högt om. Om vi nu skall vara så generösa med asyl. Ja då bör hela Afrika ha rätt att komma hit. Om alla som inte har det bättre än i Etiopien, har rätt till asyl här. Då är vi illa ute. Ta Haiti. Ett land i fullständig kaos och misär. Hur många Haitier ser du på gatorna här? Hur många har råd att betala 100000 kr per person för att fly till Sverige? Vi kan inte vara världens samvete.

  2. Frallan,så du menar att våld och kriminaltet kan rättfärdigas om invandraren har haft det hårt och tufft i sitt hemland.
   Då har jag fått förklaringen till att de är kraftigt överrepresenterade när det gäller våldsbrott.

   1. Ja absolut att de som har det sämst i samhället står för den största delen av brotten trodde jag all redan har förstått? Alla har vi olika förutsättningar, det handlar inte överhuvudtaget att det kan rättfärdigas men en svensk kille som heter Johan och är uppvuxen i Forserum i ordnade förhållanden jämfört med en somalisk kille som heter Mohammed och har sett sin pappa blivit dödad, sin bror torterad och sin lillasyster våldtagen och familjen har suttit på en liten flotte i 2 veckor för att kunna ta sig till Europa (och ja jag pratar om en riktig person för jag jobbar dagligen med dessa)

    Vem har störst chans att råka i problem? Bara en fråga? Vi lever i olika världar med olika förutsättningar! Jag anser dock inte att somalier bör trampas mer på av oss totalt överpriviligerade svenskar för jag tror definitivt inte det gör saken bättre och visst hade det varit fantastiskt att kunna leva i ett paradis vilket vi iofs nästan gör i detta landet utan våld och utan problem men verkligheten är en annan. Jag tror eller förlåt JAG VET att inte en enda somalier frivilligt skulle ta sig runt halva jordklotet och lämna sitt hemland och FRAMFÖRALLT inte ta sig till kalla Sverige efter att ha sålt alla de få tillgångar man har och betala en flyktingsmugglare och riskera livet varje dag för att det är en kul grej och få chansen att trakassera svenskar som Susanne mer eller mindre påstår.

    1. Givetvis är sannolikheten mycket större att krigsskadade, fattiga, narkotikamissbrukande etc etc människor från trasiga familjer begår brott. Men det är väl snarare att argument MOT att släppa in tiostusentals sådana människor i Sverige?

    2. Överpriviligerade?! Jag vill inte lägga mig i somaliedebatten men att kalla oss överpriviligierade känns magstarkt. Säg det till de generationer under 1900-talet som slitit allt vad de orkade för att vi som lever nu skulle få det så bra som möjligt.

    3. Bästa Frallan. ”Överprivilegierade svenskar”? Vad menar du? Snacka om generalisering, det finns väldigt många svenskar som har nog så tufft liv och bakgrund. Vem är du att se ner på dem?
     Men du verkar ju vara urtypen för en socialarbetare som gått från att ha empati till att sympatisera med dessa människor.
     Vad gör du egentligen för att våra somalier ska integreras? Lär dem vad de ska kräva? Lär du dem några svenska värderingar eller skyldigheter? Svenska lagar?
     Problemen med den usla integrationen i vårt samhälle har mycket att göra med er som aktivt jobbar med flyktingar.Ni är helt enkelt inkompetenta, något annat kan man ju inte komma fram till.
     Självklart är det svårt att komma från anarkins Somalia hit, men då är det ju extra viktigt att sätta gränser och lära dem spelreglerna här. Men det är ju förståss inte något som ni prioriterar…

    4. Frallan,”sett sin pappa blivit dödad,sin bror torterad och sitt sett sin lillasyster våldtagen och familjen har suttit på en flotte två veckor”
     Ovanstående är tydligen bagateller eftersom våra politiker och journalister reser sig som en man när det påstods att det hade kastats en sten genom fönstret till en lokal.
     Det sistnämnda påminner om Hasse Alfredssons ”Spik i foten”,jämfört med vad de säger sig ha upplevt.

  3. Att våld skulle försvaras med att man själv någon gång skulle varit utsatt är ett helt horribelt argument. Menar Du allvar med ditt resonemang? Hur du än vrider och vänder på det så innebär tyvärr Somalierna mycket problem och kostnader för lokala befolkningen och det gäller inte bara i Forserum. Det är lika illa i växjö. Tonårsflickor kan inte gå ut på kvällen utan att bli attackerde och det borde INGEN tycka är ok. Jag har ingen lösning på problemet men att blunda för problemen med flyktingmottagande är definitivt fel sätt.

  4. ”vi är priviligerade som har fått chansen att födas i detta landet”
   Rättfärdigar det en av världens högsta invandringssiffror per capita (sett till uppehållstillstånd – man kan INTE jämföra med grannländer som tar emot tillfälliga flyktingströmmar från konfliktområden)?

   Vad finns det för integration? Vi ser parallella samhällen skapas och samtidigt så försämras allt inom den offentliga sektorn. Alliansens mål är klart: överbelasta välfärdssystemet med bidragsflyktingar så kollapsar det.

   Jag har bott i Japan och har inget emot system där de sociala skyddsnäten är små. Det att ordna jobb och för företag att anställa är dock mycket besvärligare och kostsammare än i Japan, så individen tvingas i många fall till de sociala skyddsnäten.

   Hur som helst så är det den gigantiska invandringen som är den enda orsaken till försämringen inom det offentliga, samt att Sverige i FN:s Human Development Index är det ENDA land som spås falla i indexet. Från en plats i topp-10 nu till plats nr 45 år 2030. Sverige får då se sig omkörda av länder såsom Kuba, Litauen, Portugal, Costa Rica och Bulgarien. Från Wikipedia: ”Human Development Index (HDI) är ett jämförande mått på förväntad livslängd, läskunnighet, utbildning och levnadsstandard för länder i världen. Det är ett standardsätt att mäta välfärd, särskilt barnskyddet. Det används för att skilja på om landet är ett industriland, ett utvecklingsland eller ett underutvecklat land, och även att mäta effekten av den ekonomiska politiken på livskvaliteten.”

   Sveriges nuvarande invandringspolitik påminner om ”katt-damer” som man ibland läser om i tidningar då djurskyddsinspektörer upptäckt att 40-50 katter levt i en tvåa under svåra förhållanden. Sverige vill på samma sätt vara världens samvete och genom en gigantisk bidragsinvandring sänka sig själv.

   Tro mig, det kommer att ske inom vår livstid. Du är en av beskyddarna av detta system, så det är vi kritiker som ska vara förbannad på dig.

 8. Vill bara säga ar jag håller med dig susanne!
  Allt är så enkelriktat och jag fattar inte vissa politiker och medborgare som uttalat sig så ensidigt och utan konkret fakta. Vad de heller inte verkar förstå är att väldigt många rasister har fått upp ögonen nu för forserum och åker dit för att få ut sin propaganda, vilket inte gör saken bättre. Nej, jag tänker inte rösta på SD, jag håller inte med deras politik men vad som pågår i forserum och den smutskastning som sker skulle det inte förvåna mig om de får ökat stöd. Det skyller jag till stor del på politiker och media och några personer som näms i din text. Dock måste man ta sitt egna svar också att utbilda och informera.
  Jag kan dock förstå problemet med att ha skolanslutning i kyrkan. För oss är det en samlings lokal där det alltid känts naturligt att ha skolavslutning, och det har inte känts religiöst. Men för någon med annan tro så är det en religiös lokal som förknippas med kristen tro. Dock håller jag med om att avslutningen i kyrkan var mer stämning och trevligare än vad det är nu.

 9. Hur kan ni lägga skuld på rektorn och samhällsföreningen, de ville göra nåt för att INGEN annan gjorde det. Forserum har varit illa ute i många år, redan för 20 år sedan så kallades byn för lilla Chicago, inte utan anledning. Att sedan massmedia förstorar upp det till större än palmemordet är knappast dessa två personers fel.

 10. Det de ungdomar som trakasserat Somalierna. Går inte ursäkta under några omständheter inga brott som sker går att ursäkta. Allt det som skett i Forserum tycker jag inte man kan skylla på någon forserumsbo. Det Händer precis lika ofta i jkpg nässjö och alla andra orter i landet.
  Det man kan skylla detta på är migrationsverket och kommuner. Det funkar inte att sätta 160 somailer i en by på 2000 invånade och sedan bara glömma. Hade dessa varit utplacerade runt om i vårat land i små grupper. Erbjud dom svenska utbildning 8H om dagen till de kan kommunicera på Svenska. När de har goda kunskaper i svenska hjälp dom in på en arbetsplats med praktik så de lär sig hur man jobbar i Sverige många av dessa har aldrig sett en skruv dragare. Genom denna integration kommer dessa människor har mycket lättare att komma in i Sverige och skaffa sig svenska vänner. De som kommer in i livet tror jag känner sig jätte välkomna här ialla fall dem jag känner. Jag förstår att det skapas irritation i Forserum när det står Somalier i grupp i centrum hela dagarna utan att göra något för att komma in i samhället medan alla andra arbetar för sin och deras föda. Att tidningarna skriver att redan hälften flytt Forserum är väl rätt men det fattades väl lite text?? Hälften av Somailerna tvingades flytta pga att det var två olika Somaliska stammar som inte kom överens. Att fösa i väg några har väl inga Forserums bor gjort så frågan är vilka som är mest rasistiska? Forserumare har alltid varit kända för att vara bråkiga men det tror jag inte har något med uppväxten i byn att göra. Forserum är en blomstrande industri by med hög arbetsmoral och en jätte bra skola så länge ungdomarna är i Forserum så händer inte mycket mer än ett och annat pojkstreck men någon sönder slagen ruta. Vilket ser oavsett var du bor. När Forserums ungdomarna börjar bli stökiga är när det börjar skolan i Nässjö eller besöker discona där. Detta beror på en sorts rasism mot Forserumare som kommer ”nya” till Nässjö där det finns fördomar och att de känner sig ut frysta och att de då försvarar sig med gruff är inte acceptabelt. Men blir det gruff så är det oftast mellan en Nässjö bo och en Forserumsbo. Vilket är det så som står i tidningen? Forserumsbo i slagsmål. Inte konstigt att det finns fördomar… Sen lägg inte en Somalisk förening jämte en pub skylt fönsterna där runt i kring har väl blivit sönderslagna innan oxå? Lägg föreningen i nässjö så de få en större samlings punkt och få röra lite på sig.

 11. Till nisse;
  mig veterligen har inte forserum kallats lilla chicago sedan 50 talet någongång. Sedan har man mest sagt det på skämt.
  Mig veterligen har inte heller nässjö kommun haft något större intresse av forserum, någonsin. Möjligen under val period…
  Och jag menar inte att skylla på enstaka personer. Men de personerna, tillsamman med media har mer eller mindre gjort så att det slår åt motsatta håll och blir en PR för SD, till mitt eget förtret.
  våld är aldrig en bra lösning, rasism är inte något positivt. Men var man verkar glömma är att det handlat om ett gäng ungdomar som polis och socialen verkar ha känt till sen tidigare men inte kommit till bukt med och problemen har då inte varit riktades endast mot somalierna. Vi har alla i samhället varit drabbade. Och nej jag vet inte vilka de är, men jag hoppas att man får bukt på dem för det har man ju inte lyckats med tidigare.
  Bra skrivit jonas! Jag håller med dig, man kan inte bara sätta 100-200 somalier i ett litet samhälle och sedan tro att det är frid och fröjd. Hela processen verkar ju inte direkt genomtänkt och om det finns någon form av integrationspolitik så vet jag inte riktigt vad den gått ut på. Man har inte sett till så att Forserumare eller somalier är redo för vad det innebär.
  Forserum är en bra industri ort, man har ett bra läge där man ligger mellan jönköping och nässjö och personer som har viljan att satta på orten för att driva eget.
  De större industrierna som finns och har funnits har haft arbetare av alla möjliga nationaliteter utan större problem.

Kommentarer avstängda