Debatt Opinion

Jämställd avtalsrörelse

Lönerna är lägre i yrken, branscher och sektorer där de flesta är kvinnor jämfört med yrken, branscher och sektorer där de flesta är män. Det vill Vision komma tillrätta med.


Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader och i sektorer där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, lägre. Denna orättvisa kallas strukturella löneskillnader, och det är ett allvarligt problem på flera sätt. Dels är det ovärdigt ett land som strävar mot jämställdhet att kvinnor som grupp bara tjänar 85 kronor för varje hundralapp som män tjänar.

Dels är löneskillnaderna ett problem för vår välfärdssektor, som är kvinnodominerad. Vill vi kunna ha hög kvalitet i välfärden måste vi också kunna dra till oss och behålla den bästa personalen. Då kan vi inte ligga efter lönemässigt på grund av samhällets förlegade värdering av kvinnligt och manligt arbete.

Vi i Vision står upp för alla medlemmar som förlorar på detta varje dag och varje år, ända in i pensionen då man får lägre pension den dag man slutar arbeta för att man haft lägre lön.
Lena Svensson Webb
ordförande Vision Sävsjöavdelningen

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook