Nyheter

Japanskt svar på svenskt nödhusbud dröjer

När japanska myndigheter gick ut med en världsvid förfrågan om nödbostäder var det bråttom att få in anbud – och den 15 maj var det sagt att t ex TMF, som ligger bakom det samlade svenska budet på 5 000 bostäder, skulle få svar.

Men fortfarande har man inte fått några besked från de japanska myndigheterna. Behovet av bostäder är stort – någonstans mellan 130 000 och 150 000 bostäder.

Samtidigt som man dröjer med beskeden till offertgivarna har man i Japan b ara förmått bygga ungefär 300 tillfälliga bostäder under de två månader som gått efter tsunamin.

Japan har efter jordbävning och tsunami stora problem med sin infrastruktur. Det ligger också mycket i det japanska kynnet att man inte gärna ber andra om hjälp. Då får hellre den egna befolkningen vänta, om än under b esvärliga förhållanden, menar personer med insikt i japanska förhållanden.

I sa nningens namn ska dock sägas att det inte bara var svenska husproducenter som ville vara med och hjälpa och tjäna en slant) på den japanska katastrofen. Totalt fick japanska myndigheter in ungefär 300 anbud från olika håll i världen.

Tre drabbade regioner ska självständigt välja b land anbuden, vilket kan ha bidragit till att beslutsprocessen dragitut på tiden.

Något nytt datum för besked har inte lämnats.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook