Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Nyheter Sävsjö Småland Toppnyheter Tranås Vetlanda

JÄTTEBESLUTET – Nytt företag får köra Krösatågen i nio år

Tågkompaniet AB har under fredagen har tilldelats avtalet för Krösatågstrafiken. Beslutet omfattar en tilldelning motsvarande 160 miljoner kronor per år.

Jönköpings Länstrafik har tillsammans med Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoberg och Skåne­trafiken upphandlat driften av Krösatågen.

Trafiken i det nya avtalet gäller från den 9 december 2018 och i nio år med möjlighet till förlängning av avtalet ytterligare tre år. Krösatågssystemet har idag två trafikavtal som i nu genomförd upphandling slagits samman till ett gemensamt avtal för att öka attraktiviteten för upphandlingen.

Den gemensamma trafikvolymen uppgår årligen till 5,5 miljoner kilometer och drivs med både el- och dieselfordon. Regionaltågsystemet har cirka 3 miljoner resenärer årligen.

– Fokus i kommande avtal kommer ligga på leveranskvaliteten för att utveckla trafiken så att fler och ännu mer nöjda kunder ska välja att resa med Krösatågen. För att nå målen kommer en del av ersättningen utgöras av ett incitament som baseras på utfall i kundnöjdhetsmätningar och punktligheten i leveransen, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings Länstrafik, i ett pressmeddelande.

– Vi har arbetat med upphandlingen i flera år och är nöjda med resultatet. Trots ett ökat kvalitetsfokus så ligger avtalspriset för det kommande trafikavtalet i linje med förväntningarna, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Kalmar Länstrafik.

Förfrågningsunderlaget skickades ut i slutet av mars 2017 och anbuden lämnades in i augusti. Under avtalstiden finns även möjlighet att utöka trafiken på sträckor där det finns efterfrågan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook