Debatt

”JO har accepterat att religion står över Sveriges grundlag”


”Justitieombudsmannen (JO) är numera en tandlös tiger.Har JO någon uppgift att fylla i dag? Ja, kanske mer än någonsin. Men problemet är att JO-myndigheten fullgör inte i dag sitt uppdrag därför måste den ersättas. Kanske av en författningsdomstol”, skriver Olle Ljungbeck i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”27″]
Det senaste JO-beslutet rörde sig om det sk Trollhättefallet. I detta tilldömdes helt felaktigt en manlig muslim 35000 kr av Trollhättans kommun efter att ha vägrat att ta en kvinnlig tjänsteman i hand. Dessutom fick den kvinnliga tjänstemannen en varning. Ett tydligare brott mot vår grundlag kunde knappast kommunen prestera. Men i förlängningen är brottet ännu större. Mannen ansåg att han ej kunde ta den kvinnliga tjänstemannen i hand eftersom kvinnor är orena.

JO.s beslut att inte fälla såväl diskrimineringsombudsmannen som Trollhättans kommun legitimerar ”troende” muslimska män att diskriminera även sina egna kvinnor. Genom att inte ta ställning mot denna handling har JO accepterat att religion står över Sveriges grundlag. Detta borde diskvalificera myndighetens fortsatta existens.
Religion får aldrig stå över eller kränka grundlag.

Dagens JO inte bara fattar felaktiga beslut. Myndigheten tar inte självständiga initiativ i tillräckligt hög grad.
I dagarna har vi i medierna kunnat läsa hur ”invandrarstudenter” kränker kvinnliga studerande på Lunds universitet. Ledningen där är helt passiv. Det borde vara en självklarhet att JO ingriper mot detta brott mot grundlagen.
JO är med andra ord en tandlös tiger i dag.

Undertecknad har i sin ungdom (jag är nu 80 år) arbetat såväl inom kommunal som statlig förvaltning. Den som för 40-50 år sedan råkade ut för en JO-anmärkning kunde i stort sett räkna med att karriären var slut. I dag tas en JO- anmärkning närmast med en axelryckning.
2002 bröt riksdagen grovt mot grundlagen. Detta har verifierats av Sveriges högsta organ för lagtolkning – Lagrådet – men trots detta skedde ingen rättelse. Hade vi haft en författningsdomstol skulle denna med all säkerhet förklarat ändringen av grundlagen, lagstridig.

Riksdag och regeringens självsvåldighet med lagarna och inskränkning av demokratin borde tala för att en författningsdomstol snarast inrättas. Men även de alltmer frekventa korruptionsskandalerna och myndigheternas nonchalans mot lagarna talar för detta.

Alla som vill hävda demokrati, lagarnas efterlevnad borde verka för att vi snarast får en författningsdomstol och då kan JO-ämbetet avskaffas då det inte längre fyller den uppgift som en gång förutsattes.
Olle Ljungbeck, Gävle

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Observera att det bara gäller en religion, skulle inte tro att en pingstvän skulle fått ersättning.

 2. Grattis Sverige ni gör bort er igen! Undra hur det skulle se om alla svenskar gjorde på Samma vis? Hur mycket ska vi tolerera? Vi hade absolut inte fått samma hjälp i något av länderna vi hjälper. Sätt ner foten och håll er till regelverket vi har i Sverige. Vart f*n går gränsen egentligen?

 3. Parallellsamhället är skapat med myndigheternas hjälp och med det omöjliggörs en nödvändig integrering. Grattis Sverige

 4. Till alla er som tror att detta bara rör islam , vill jag berätta att jag , som kvinnlig präst, blivit bemött på exakt samma sätt i 30 år.
  Redan då jag började läsa till präst vägrade svenska präststuderande hälsa på mig eller ta mig i hand och detta för att de ansåg kvinnor vara orena. Detta är inget nytt . Det fanns ingen diskrimineringsombudsman på den tiden och jag undrar hur jag hade blivit bemött om jag rapporterat alla år av diskriminering i Sverige, av svenska präster och kristna män och kvinnor.
  Kvinnosynen har blivit bättre men den unkna inställningen lever fortfarande kvar hos många , oavsett religion.
  Jag fick vänta i 11 år efter min examen tills jag blev prästvigd på grund av att jag hade ”fel ” kön.

 5. Carin Hamar

  Du tänkte inte på skillnaden med att det var PRÄSTstuderande och en helt vanlig civil muslim som till råga på allt sökte jobb och att det är en tidsskillnad på 30år?

  Och var det för att dom ansåg dig som oren för att du är kvinna eller för att du var en kvinna som studerade till präst?

  Sen för den delen försvarar jag inte kristendomen, den har också varit fruktansvärt förtryckande och är blodbesudlad genom historien.

  Finns ingen religion som inte är förtryckande.

  Kalle Svensson

  Glöm inte bort att det är dom svenska skattebetalarna som betalar allt….

 6. Ja, en författningsdomstol behövs verkligen – det har jag pläderat för i många år nu. Men även JO behövs, för de verkar på lite olika plan.

  Men att JO tror på sagor om att ”det tillhör vår religion” visar att reglerna bör stramas upp.

 7. Hur långt ska det gå innan människor öppnar ögonen. Alla har ju fan rättigheter men fan inga skyldigheter. Sverige pinsamt som vanligt

 8. Sedan sekelskiftet är kyrkan skild från staten. Det innebär att Sverige enligt grundlagen är en sekulär stat, där hänvisning till religion inte har bärighet vid rättsskipning.

  Däremot borde kvinnan, som ansågs ”oren” enbart på grund av sitt kön, få sin sak rättsligt prövad. Det hon utsattes för var en mycket grov förolämpning. Ändå ger den mesiga arbetsgivaren, Trollhättans kommun, henne en varning. Hon borde fått skadestånd och den så kallade ”mannen” en varning. Så beter man sig inte i Sverige 2013, men det finns många andra länder där det kanske accepteras.

 9. Var är feministerna nu?
  Ska vi kvinnor behöva behandlas så här i Sverige och det är ok?
  Det här är ett fruktansvärt bakslag för jämlikhetens utveckling!
  Är jämlikheten på väg tillbaks till 1800-talet?
  Vi kvinnor kanske inte ska få köra bil, rösta eller klä oss hur som helst heller eftersom någon kanske känner sig kränkt av det?

 10. Åsa skrev,”Är jämlikheten på väg tillbaks till 1800-talet”,jag tycker det börja likna mer medeltiden.

Kommentarer avstängda