Debatt

Jobba och få socialbidrag samtidigt – förslag från Vetlandapolitiker

”För dem som står längst bort från arbetsmarkanden, tex utrikes födda och ensamstående mammor, är också vägen tillbaka till arbetsmarknaden längst. För att lättare få in dessa personer på arbetsmarkanden genomför nu regeringen en reform som innebär att den som får ett arbete kommer att få behålla en viss del av det ekonomiska biståndet under en tvåårsperiod”, skriver Vetlandariksdagsledamoten Helena Bouveng (m) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt och riktar samtidigt en fråga till politiska motståndare från Höglandet.
[adrotate banner=”27″]

Vägen tillbaka från ett liv i utanförskap är för många lång och krokig. En del människor står utanför arbetslivet under långa perioder, en del har svårt att komma in på arbetsmarknaden redan från början. För dem som står utan jobb längst, är också vägen tillbaka längst. En ensamstående mamma som är född utanför Sveriges gränser är ofta den som har svårast att ta sig ur ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet.

Många gånger blir de som redan fått ekonomiskt bistånd återigen beroende av detta. Just därför är det oerhört viktigt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för dem som har svårt att ta sig in och få dem att stanna där. Som ett steg i denna riktning inför alliansregeringen en så kallad jobbstimulans vid ekonomiskt bistånd.

Socialbidrag i två år

Rent praktiskt innebär denna alliansreform följande: den haft ekonomiskt bistånd under sex månader kan, utan att rätten till biståndet påverkas, arbeta under två år och behålla 25 procent av inkomsterna och ändå få ekonomiskt bistånd. Varje arbetad extra timme kommer på detta sätt att ha betydelse för hushållets ekonomi. Det blir en morot att ta varje extra timme på jobbet, något som på sikt utgöra kan en språngbräda till egen försörjning.

För att förhindra att unga ärver sina föräldrars utanförskap höjs beloppet hur mycket ett barn som bor i en familj med ekonomiskt bistånd kan tjäna utan att det påverkar familjens ekonomi, från 22 500 kr till 44 500 kr. Detta kommer att göra det mer lönsamt för unga att ta ett extrajobb. Barn ska ärva föräldrars sommarstugor inte deras utanförskap.

Splittrad opposition

Regeringen levererar än en gång lösningar för att bryta människors utanförskap. Detta medan oppositionen är mer splittrad än någonsin och inte kan leverera en sammanhållen arbetsmarknadspolitik, istället handlar det om att skattehöjningar för jobb och företag i storleksordningen 33 miljarder av Socialdemokraterna, 38 miljarder av mp och 94 miljarder av vänstern. Hur gör dessa skattehöjningar på jobb och företag det lättare för människor som lever på ekonomiskt bistånd att komma in på arbetsmarknaden igen, Helene Petersson i Stockaryd (s)?

Många olika pusselbitar måste läggas för att en människa ska kunna ta sig ur ekonomiskt bistånd och komma in på arbetsmarknaden och bli en del av arbetsgemenskapen igen. Jobbstimulans vid ekonomiskt bistånd blir ytterligare ett sätt att göra vägen tillbaka mindre lång och krokig.

Helena Bouveng (m), riksdagsledamot i socialutskottet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Dra av kostnaden från politikernas löner så är det helt ok.
  Sänk gärna politikerlönerna med hälften så de får ett incitament till att skaffa sig ett riktigt yrke där de kan tillföra något till vår gemensamma välfärd.

 2. Är detta inte samma som att utmåla denna grupp som arbetsskygga som hellre går på bidrag än tar de jobb som finns?

  Då kanske lite ”piska” istället för ”morötter” borde delas ut?

  Jag har svårt se att folk blir mindre arbetsskygga om de får behålla samma bidrag utan att prestera något.

 3. Folk som kan arbeta ska göra det och inte gå hemma med bidrag, dra ner på bidragen varför inte bara få bidrag under ett år. Då har man gott om tid för att lösa ev problem eller till och med flytta för att få arbete eller varför inte studier. Vill man arbeta så finns det arbete!!!

 4. Håller med Tommy ! Vill man arbeta så finns det arbete men man tjänar ju fan mer o gå på soc tydligen känner folk som lurar till sig mer pengar än en 100% heltid

 5. Att detta kommer ifrån en Moderat är väntat men att särskilja folk redan i förslaget visar på kvaliteten på förslaget eftersom dess utformning.
  Frågan som säker de flesta ställer sig är om hur detta ska finansieras?
  Sen är frågar jag mig vad det är för fel på den satsning som görs i vetlanda redan?
  Om hon vill lära sig något så kan hon besöka hemkommunen så kan hon ju använda sig av det arbetet ?!

Kommentarer avstängda