Höglandet Jönköpings län Nyheter

Jönköpings län blir Region Småland 2015

Allt tyder på att Jönköpings län blir en regionkommun under namn region Småland efter nästa val. Den s k regionbildningskommittén har lämnat förslag på hur regionens organisation ska se ut.

Den nya regionen kommer ta över det ansvar som landstinget (sjukvård, kollektivtrafik) och regionförbundet (regional utveckling) har idag och dela in det i tre områden:

  • Folkhälsa och sjukvård
  • Regional utveckling
  • Arbetsmarknad och näringsliv

Regionen har arbetsnamnet Region Småland trots att bara den bara består av ett av Smålandslänen och där två av kommunerna ligger i Västergötland. Småland verkar också efter torsdagens presentation av regionorganisationen bli det slutliga namnet.
”Småland är sånt starkt varumärke och jag tror det kommer ge oss identitet”, säger Nässjöpolitikern Anders Karlgren (m), ordförande i regionbildningskommittén, till Radio Jönköping.

81 eller 91 ledamöter kommer att sitta i regionfullmäktige som väljs vid nästa val istället för val till landstingsfullmäktige.

Regionbildningskommittén som består av politiker från hela länet hoppas också att kostnaderna för regionen inte kommer bli högre än dagens kostnader för landsting och regionförbund. Landstinget kostar 10 miljarder och regionförbundet 35 miljoner kronor.

Höglandsborna kommer få säga sitt om förslaget på en informationsträff i Nässjö i vår.

[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook