Debatt Opinion

Jönköpings största entreprenör hjälper andra men överlever kanske inte

I vår vackra stad så finns det mycket som blommar ut och växer. Från att varit en ganska konservativ stad med trög utvecklingsförmåga har det hänt mycket vår stad. Det sjuder av inspiration och initiativ från destination Jönköping. Det finns ett framtidshopp och utvecklingskraft. Många flyttar till Jönköping inte enbart för att studera utan också för att jobba som anställd eller starta eget. Detta har gjort att Jönköping har en puls numera både dag och natt.

Tack vare resurser som NyföretagarCentrum i Jönköping har det startats flera tusen nya företag i Jönköping under en tjugo års period. Stora individuella och ideella insatser har  gjorts för att möjliggöra detta. Trots mycket små resurser har få personer hjälpt många människor att förverkliga sina företagsidéer.  Man kan säga att NyföretagarCentrum varit något av en drömfabrik för människor som velat starta ett eget företag. 2011 startades 106 nya företag med hjälp av NyföretagarCentrum. Det är av stort samhällsekonomiskt intresse för Jönköping att det startas många nya företag som i sin tur kan ge upphov till att ge fler människor arbete.

NFC vill gärna hjälpa till att starta ännu många fler nya företag men det saknas resurser. Under flera års tid har det varit mycket ansträngd ekonomi för NFC. I höstas var nära en avveckling eftersom det saknades pengar för fortsatt arbete men tack vare en fin insats av kommunen kunde verksamheten räddas. NFC finansieras genom samarbetspartner från näringslivet och av Jönköpings kommun. NFC lyckades med bedriften att för ca 650 000 starta 106 nya företag alltså ca 6 000 kr per nystartat företag. Som jämförelse kan nämnas att en jobbcoach får mellan 5-15 000 kr för att skaffa ett jobb.

Vi vill nu få möjlighet att få utveckla vår verksamhet och vill starta många fler nya företag för Jönköpings bästa. Hjälp oss nu att få resurser så vi inte behöver säga nej till driftiga och innovativa människor som vill starta eget. Vi behöver stöd och hjälp från näringslivet, kommunen och alla andra som har möjlighet att stödja vår verksamhet

Vi har sträckt ut handen och hjälpt många, nu vill vi ha en utsträckt hand från alla som vill forma Jönköpings framtid. Annars finns risken att NyföretagarCentrum har fött fram den sista drömmen.

Styrelsen för NyföretagarCentrum genom Bo Tidebrink och Krister Leimola 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook