Nyheter

Jordbrukare kräver: ”utrota vildsvinen”

Organisationen Sveriges Jordbruksarrendatorers förbund (SJA) kräver nu att vildsvinen utrotas.

”Vi klarar inte det här längre. Vi kan inte ha en sådan stam av vildsvin som idag.  Vi ska utrota dem”, säger Lennart Johansson från Åby mellan Lammhult och Rottne och ordförande i SJA i en intervju med SR Kronoberg.
Lennart Johansson berättar också att SJA vill ha tillstånd att jaga med fällor, mörkersikte, lampor och jaga från bilar och traktorer.
”Allt möjligt som man har tillgång till”, säger Lennart Johansson.
Ett gammalt riksdagsbeslut säger att vildsvinen hör hemma i Sverige. Det beslutet vill SJA ska upphävas och utrotning ska ske istället.
Jordbrukare på Höglandet och i andra delar av södra Sverige anser att vildsvinens bökande förstör marker och källa till inkomst.
Enligt Lennart Johanssson blir det problem att få fram foder till djuren på grund av de förstörda åkrarna.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

7 Comments

  1. Det är med utfodring och rätt avskjutning man kan hålla dom borta från trädgårdar och böndernas åkrar.

  2. Sen hade vi ju inte haft så stora problem med vildsvin om inte en förmodad jägare ”glömt” låsa dörren.

  3. Är det inte så att bönderna sitter på två stolar å ena sidan vill han ju ha bra betalt när han arrenderar ut sina marker till jägarna och då är det ju bra att det finns mycket vildsvin på markerna.den andra sidan är att det får gärna vara vildsvin som förstör på grannens mark men inte på min för då måste jag ha kompensation för all skadegörelse som vildsvinen gör. Sen säger jag som dom säger i Norrland angående jakt i södra Sverige det är som att jaga i en ladugård ,för när man vet att dom sjuter djuren på foderplatserna ,och det gäller även älgarna som fälls i utplacerade äpplahögar kan man ju fråga sig om det är jakt som bedrivs?

  4. Så länge de snåla bönderna tar betalt för arrende och jakt på vildsvin så kan de ha sina uppbökade åkrar.
    Snålheten bedrar visheten.

    1. Håller med. Borde vara jägarna som får betalt för att hjälpa bönderna. Sen finns det säkert tusentals jägare som hjälper till gratis men då måste ju bönderna be om hjälp istället för att gnälla. Själv hjälper jag och en kompis en markägare som har haft dom på sin trädgård och sen vi gjorde en åtel så har dom inte varit i närheten av trädgården plus att vi har skjutit 9st.

Kommentarer avstängda