Bandy Höglandet Krönika Nässjö Toppnyheter Tranås Vetlanda

JORDENS UNDERGÅNG NÄR BANDYN DÖR – Ingen publik på annandagsderbyt

På onsdag är det en annan dag. Men ändå inte. Det är en annandag. Annandag jul. Bandyns julafton. Hur står sig dagens bandy? Bandyn dör när jorden går under, berättar bandyexperten Leif Hedberg i en krönika inför annandagsbandyn.

Läste i Bandyportföljen.se om hur antalet ungdomsspelare har ökat under senare år. Läste i samma forum om att publiksnittet faktiskt ligger i paritet med förra året. Trots att annandagens matcher ännu ej är spelade. Då höjs förmodligen snittet markant.

Den 26 januari möts Finland-Kazakstan i bandy-VM. Inget märkvärdigt i det mer än att matchen spelas i Borås. Tidigare nästa en vit ort på bandykartan, men i samband med matchen invigs också en konstfrusen anläggning.

Visst, det kommer ett och annat bakslag ibland. Söderfors ör det senaste exemplet där kommunen bestämt sig för att inte köra igång aggregaten. Där spolar, vad jag förstår, ideella nu istället upp en naturis. Bandyfolket är ett segt släkte.

Vad vill jag föra fram det här?

Jo, en käftsmäll till alla som under de 30-40 senaste åren talat om den döende bandy. Många har gjort sig lustiga och kopplat detta samman med Nils Dardels målning ”Den döende dandyn”. Jag jobbade själv under en sportchef på en lokaltidning som ständigt upprepade att bandyn skulle ”dö” i sina krönikor.

Ja, bandyn kommer någon gång att dö. Där har inte belackarna fel.
Men det blir inte under din och min livstid.
Det blir i samband med jordens undergång.
Och på onsdagen är det alltså bandyns julafton.

Vetlanda BK möter Hallandslaget Frillesås. Kanske ingen annandagsmatch som spränger vändkorset på Hydro Arena. Längtar Vetlandaborna någon gång efter Nässjö IF så är det till ett annandagsderby. Ett sådant annandagsderby hade lockat lapp på luckan. Men nu är vi inte där.

Nu kommer Frillesås.

Blir det 1500 åskådare är det godkänt. Just det faktum att gå på bandy annandag jul brukar locka folk.

Jag har å andra sidan varit med om motsatsen.

I mitten på 1990-talet tränade jag Nybro SK i två säsonger.

Under den första säsongen, 95-96, mötte vi Kalmarlaget BK Vasa hemma. Det skiljer bara tre mil mellan Nybro och Kalmar och även om det var i division 3 så borde väl ändå derbyt locka en hyfsad publiksiffra?

Det gjorde den inte.

På grund av isproblem så flyttades matchen nio mil västerut. Till den konstfrusna banan i Åby. Dessutom avgjordes matchen mot kvällen.

Annandagsderbyt sågs av noll (0) åskådare…

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook