Julen är redan förstörd – populäraste kakan är falsk

Det är palmolja istället för smör i nästan alla pepparkakor som finns att köpa i vanliga butiker, visar konsumentupplysningsorganisationen Äkta varas granskning, berättar verksamhetsledaren Björn Bernhardson i ett opinionsinlägg

Pepparkakor säljer som smör så här års. Samtidigt lyser just smöret med sin frånvaro i samtliga kakor som Äkta vara hittade när vi besökte sju olika livsmedelsbutiker.
Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör

Istället används olika margarinblandningar av vegetabiliska oljor och fetter. 16 av 18 kakor innehåller palm- eller palmkärnolja, som båda kommer från den tropiska oljepalmen. Lika många innehåller rapsolja. Kokosfett finns i 13 stycken, fett från det afrikanska sheaträdets frön i tre och solrosolja i två stycken.

Ingen innehåller dock den traditionella ingrediensen smör, som utgör en viktig del av pepparkakans smak.
Vi tycker att det är sorgligt att industrin inte erbjuder några alternativ och istället använder smaklösa oljor och fetter, som transporteras hit från jordens alla hörn.

Palmolja är till skillnad från andra vegetabiliska oljor i fast form vid rumstemperatur. Det beror på att den innehåller omkring 40 procent mättat fett. Eftersom den därmed har liknande tekniska egenskaper som smör används den ofta som ett substitut för detta, bland annat i margarin och produkter som innehåller margarin. Till skillnad från smör är den dock helt smaklös, vilket har uppnåtts genom så kallad deodorisering

Björn Bernhardson, verksamhetsledare för konsumentorganisationen Äkta vara.


Publicerat

i

av

Etiketter: