Just nu: 28-åringen får livstids fängelse för mord | Höglandsnytt
Jönköping

Just nu: 28-åringen får livstids fängelse för mord

Jönköpings tingsrätt meddelade idag tisdag dom i målet där en 28-årig man har åtalats för mord på en kvinna i 20-årsåldern i en lägenhet på Rosenlund i Jönköping. Tingsrätten dömer den tilltalade 28-åringen till livstids fängelse för mord. 28-åringen döms även för narkotikabrott och dopningsbrott.

Måndagen den 25 maj 2015 kallades polis till en lägenhet på Rosenlund i Jönköping efter ett samtal till SOS Alarm gällande ett bråk. I lägenheten påträffades en till synes livlös kvinna i 20-årsåldern. Kvinnan fördes till sjukhus där hon efter upplivningsförsök konstaterades avliden. Strax efter att polisen funnit kvinnan greps en 28-årig man i grannlägenheten där han hotade med att hoppa från balkongen.

Den 28-årige mannen har erkänt gärningen men menat att den ska rubriceras som dråp eftersom han handlade i tron att kvinnan var en annan person som han tidigare samma dag känt stark aggression mot. Han har också uppgett att han varit starkt påverkad av narkotika och att han inte sovit på ett par dygn innan tiden för gärningen.

Tingsrätten har tagit ställning till om gärningen ska rubriceras som dråp eller mord och bedömer att 28-åringen har haft uppsåt att döda kvinnan, även om han angripit kvinnan i tron att hon var en annan person.

Tingsrätten dömer således 28-åringen för mord. Han döms också för narkotikabrott och dopningsbrott. Påföljden har bestämts till livstids fängelse. Genom den rättspsykiatriska utredningen har det framkommit att mannen inte har begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han inte heller vid tiden för undersökningen har haft en allvarlig psykisk störning. Han kan därför dömas till fängelse.

28-åringen har medgivit att betala skadestånd till den avlidna kvinnans anhöriga för psykiskt lidande. Skadeståndet har bestämts till 50 000 kronor till var och en av kvinnans anhöriga som har framställt skadeståndskrav.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook