JUST NU: ENORM FLYKTINGKRIS – 1230 personer får sparken | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

JUST NU: ENORM FLYKTINGKRIS – 1230 personer får sparken

Gränserna är stängda. Nu kommer den riktiga flyktingkrisen. Över 1200 personer kommer sägas upp på Migrationsverket om dess ledning får som den vill.

De asylsökande från 2015 och 2016 kommer snart ha fått sina beslut samtidigt som betydligt färre kommer att söka asyl enligt de senaste prognoserna (eftersom regeringen stängt gränserna för krigsdrabbade människor och istället skickar ungdomar tillbaka till livsfarliga miljöer). Det är också en orsak till att Migrationsverket fått sänkt budget med 700 miljoner kronor för 2018.

Nu föreslås därför en inriktning där antalet medarbetare inom asylprövningen från nästa år minskas stegvis från cirka 2000 medarbetare idag till 770 i andra halvan av 2018 och in i 2019.

– Detta kommer att ske genom anställningar som löper ut, naturlig personalomsättning och pensionsavgångar. Vi kommer också att se till möjligheterna till omplaceringar. Utöver det krävs uppsägningar, exakt hur många är för tidigt att säga, vi inväntar den exakta budgeten för nästa år, säger Janne Wallin, operativ chef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook