Kampen om datalagringsdirektivet är nu en EU-fråga

För alla oss som vill värna den personliga integriteten är det just nu tuffa tider. Det integritetskränkande datalagringsdirektivet från EU som (S), (KD) och (FP), mot Centerpartiets vilja, fattade beslut om att införa 2006 är återigen aktuellt. Frågan vi står inför nu är inte om, utan hur, Sverige ska införa direktivet i svensk lagstiftning. Skulle Sverige som ensam EU-medlem vägra kommer vi att få betala ett skadestånd på cirka 150 miljoner kronor, år efter år.

Centerpartiet röstade mot datalagringsdirektivet 2006, och har både innan och efter att beslutet fattades gjort allt som stått i vår makt för att göra en usel lagstiftning mindre dålig. Vi har genom hårt arbete lyckats skjuta på införandet i fem år, och bland annat fått igenom att lagringstiden av de insamlade uppgifterna nu är sex månader, mot ursprungsdirektivets maximala lagringstid på två år. Centerpartiet har inte ändrat uppfattning i frågan om datalagringsdirektivet och anser fortfarande att det är trubbigt och omotiverat verktyg som kränker den personliga integriteten.

Det finns de som hade hoppats att vi skulle, som symbolisk gest, rösta för avslag. Men ett avslag från oss skulle inte påverka utfallet. Däremot skulle ett symboliskt nej sätta regeringssamarbetet i gungning. Vi sympatiserar fullt ut med de integritetsvänner som liksom vi tycker att direktivet är dåligt. Men de bör också reflektera över hur mycket sämre det nu liggande förslaget hade varit om Centerpartiet inte hade suttit i regeringen.

Viktigt är också det faktum att Sverige är med i Europeiska Unionen. Direktiv är lagar som är stiftade på överstatlig nivå. Sverige har bland annat varit drivande i EU:s kemikaliedirektiv, Reach, som kraftigt höjer unionens ambitioner inom miljöområdet. Det finns länder med lägre ambitioner än vi som är lika upprörda över detta som vi är över datalagringsdirektivet. Men är man medlem i EU får man som land acceptera unionens regler. Tvärt emot vad som ibland påstås har det aldrig hänt att ett medlemsland har vägrat att införa ett direktiv och istället valt att betala skadestånd.

Eftersom datalagringsdirektivet är en EU-produkt är det på EU-nivå vi nu har möjlighet att påverka. Centerpartiet har redan fått den liberala paraplyorganisationen ELDR på vår linje att datalagringsdirektivet borde vara frivilligt att införa. Det är också den linje Centerpartiet driver gentemot kommissionen. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att sätta stopp för förslag som hotar den personliga integriteten, där vi har möjlighet att påverka. I detta fall står den fortsatta kampen i Bryssel.

Göran Lindell (c), riksdagsledamot Jönköpings län
Johan Linander (c), rättspolitisk talesperson


Publicerat

i

,

av

Etiketter: