Debatt

Kärnkraftstopp, elstopp och jobbstopp med vänsterpartierna

Under nästa mandat period skall det inte avvecklas några kärnkraftsverk, fastslår Tomas Östros (s). Vi är överens om att kärnkraften hör till det förgångna, men den ska inte snabbavvecklas, säger Lars Ohly (v).

I en nyligen genomförd utfrågning av Peter Eriksson (mp) kom det andra besked i form av, ”visst skall vi avveckla, minst en reaktor under mandat perioden med start omedelbart”. Vad är det som egentligen gäller?

 

Det är viktigt att understryka graden av allvar i denna fråga. Sverige är ett industritungt land. Att inte förmå att ge industrin långsiktiga besked om vad som väntar runt hörnet, i framtiden skapar oreda. Tveksamheten, exemplifierad av att ständigt inta olika positioneringar är direkt skadlig för jobben, utvecklingen och tillväxten i vårt land. Vem vågar investera när den framtida elförsörjning behandlas som en lättviktig marginalfråga?

 

Konsekvensen blir att det kärnkraftstopp som delar av vänsterpartierna i olika grad talar om, i praktiken kommer att förvandlas till ett jobbstopp. Där finns inga gradskillnader – bara en grå, kall och bister verklighet.

 

Vi skall gå in i förhandlingar säger Peter Eriksson och det här är våra ”ingångsvärden” För att vara en konstellation som säger sig ha en gemensam riktning är kursen smärtsamt spretig. Med kort tid kvar till valet finns det inte en tillstymmelse till konsensus, förutom då i det faktum att partierna inte uppskattar alliansens vägval. Men där tar det stopp.

 

Det går inte att regera Sverige i en slags anda som byggs upp av ett exkluderande av motpartens politik. Man måste ha en egen linje. En tydlig och rak färdriktning riktad mot någon form av punkt.

 

Vad vi upplever nu, är istället ett virrvarr av olika typer av långskott utan vare sig mål eller riktning. Eller som Peter Eriksson medgav i P1:s partiledarutfrågning.  ”Vi talar om bedömningar men inte några hundraprocentiga bedömningar”.

 

Blev någon klokare av detta så är det bara att gratulera.

 

MAGDALENA ANDERSSON

BENGT-ANDERS JOHANSSON

HELENA BOUVENG

Moderata riksdagsledamöter

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook