Eksjö Nässjö Sävsjö

Kidnappningen i Sävsjö JO-anmäld

Myndigheternas handhavade av fallet med Nässjöflickan som kidnappades av sin far har anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Myndigheterna har inte skyddat flickan tillräckligt, menar anmälare Olle Ljungbeck som riktar kritik mot såväl åklagare som polis och kommuner. ”Med vetskap om hedersrelaterat våld mot kvinnor och flickor borde de ansvariga garanterat flickan skydd”.

I söndags blev den 14-åriga flickan bortrövad från ett tillfälligt familjehem i Sävsjö kommun. Där hade hon placerats en vecka tidigare efter att ha blivit misshandlad av sin pappa i hemmet i Nässjö. På något sätt fick pappan reda på flickans hemliga adress, ansvariga på Nässjö kommuns socialförvaltning vet hur men vill inte berätta.
Pappan kom bostaden öster om Sävsjö med tre kumpaner, pistolbeväpnade, hotade och band Sävsjöfamiljen och tog med sig flickan.

Misstankar finns om att flickan förts till forna hemladet Irak för att där giftas bort.

”Vi ser här återigen myndigheternas totala likgiltighet att skydda de kvinnor och flickor som utsätts för olika former av förtryck och våld från sina föräldrar”, säger Olle Ljungbeck, välkänd debattör på Höglandsnytt Debatt och i andra fora.

Inte tagit ansvar
”Jag anser att såväl Sävsjö kommun, polisen och åklagaren inte tagit sitt ansvar för att skydda flickan. Med vetskap om hedersrelaterat våld mot kvinnor och flickor borde de ansvariga garanterat flickan skydd”, menar Olle Ljungbeck i sin JO-anmälan, där han också förvånas över att åklagare Carl Gunnar Fridolfsson inte var närvarande vid häktningsförhandlingarna i Eksjö tingshus och nu tagit ledigt för semester.

”Det är skrämmande att dessa i sitt hemland fruktansvärt förtryckta kvinnor och flickor inte skall kunna påräkna samma rättigheter och skydd som etniska svenskar. Trots allt prat om att skydda kvinnor och flickor från ”hedersrelaterat” våld och förtryck ser vi så gott som dagligen sådant hända. Sannolikt går denna flicka ett fruktansvärt öde till mötes tack vare att staten och kommunernas tjänstemän inte sköter det de är satta att sköta”, skriver Olle Ljungbeck i sin anmälan där han kräver att JO granskar på vilket sätt fallet hanterats från första början med Nässjö och Sävsjö kommuner inblandade liksom polis och åklagarväsendet.

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

 1. Är detta något som Olle rört ihop på kafferasten eller?! Lite märkligt skrivet!?, och uttalat enligt mig.
  För det första så tror jag Nässjö Kommun är de som också har ett stort ansvar också här då flickan är från Nässjö!!!, men det har kanske Olle bara glömde nämna då han bara pekar på Sävsjö Kommun, Polis o åklagare!
  Sedan har det ju trots allt gjorts en hel del då flickan OVANLIGT snabbt omhändertogs, och sedan satts i ett hem. SEDAN att det någonstans har läckt var flickan är (eller flickan själv kanske!!!???), är en helt annan sak som inte alla myndigheter kan belastas, och kanske framförallt inte åklagaren som Olle hävdar då denne kanske inte är inkopplad i ärendet innan detta hände!
  Att sedan åklagaren inte befinner sig ”på plats” vid häktningen är ju inte heller så konstigt.
  Då han självklart kan finnas med på videolänk, då behovet att finnas på plats kanske inte överhuvudtaget fanns!!!, och sedan att åklagaren sedan har semester nu är ju bara rent komisk skrivet. Åklagare har ju säkert fullt med större ärenden och dessutom semester samtidigt ibland – och varför skulle detta vara ett problem, DÅ det garanterat finns en annan åklagare som har hand om ärendet medan den andra är borta!
  Känns som om Olle skrivit detta medan ilskan var på topp och glömt att kolla fakta innan det skickades iväg.
  Känns som om Olle har gjort en Leif GW Persson!
  /Tomas

Kommentarer avstängda