KLART: De ska sköta Sävsjös enorma förlustbolag | Höglandsnytt
Ekonomi Sävsjö Toppnyheter Vetlanda

KLART: De ska sköta Sävsjös enorma förlustbolag

OX2 får uppdrag att driva och förvalta Sävsjö Biogas vars bolag gått med enorma förluster de senaste åren. Vrigstad Fjärrvärme AB har tecknat avtal med OX2 om att driva Sävsjö Biogas AB från och med den 1 september. Anläggningen har en kapacitet om ca 40 GWh biogas/år.

Vrigstad Fjärrvärme äger 100 procent av Sävsjö Biogas efter att nyligen ha förvärvat majoritetsandelen av aktierna från Göteborg Energi. Nu tecknar bolaget ett 10-årigt driftavtal med OX2, vilket omfattar såväl förvaltning som utveckling av verksamheten. OX2 driver sedan 1 januari 2016 NSR:s biogasanläggning utanför Helsingborg.

– Vi väljer att samarbeta med OX2 eftersom de har kompetens och erfarenhet från branschen, säger Johan Brogård, styrelseordförande Vrigstad Fjärrvärme (och också bl a styrelseledamot i kommunala Sävsjö Industribyggnader), i ett pressmeddelande

– Det är fantastiskt roligt att OX2 får förtroendet att driva Sävsjö Biogas. Vi ser en stor potential att utveckla verksamheten på ett liknande sätt som vi har gjort vid NSR:s anläggning och vi ser även synergier mellan anläggningarna. Vi har för avsikt att öka produktionen, bland annat genom att ta emot matavfall och investera i en förbehandlingsanläggning, säger Fredrik Olrog, vd på OX2 Bio.

Sävsjö Biogas AB har gått med ca 90 miljoner kr i förlust de senaste fem åren. Omsättningen låg ifjol på 10 miljoner kr och förlusten på drygt en miljon kr.

Sävsjö Biogas är en samrötningsanläggning som producerar biogas och biogödsel, huvudsakligen av flytgödsel som hämtas ifrån lantbruk i Sävsjö med omnejd. Anläggningen består av två delar, en processanläggning för produktion av biogas till fordonsgaskvalité och en anläggning som komprimerar gasen för transport till tankställen. Produktionen omfattar i dagsläget ca 11 GWh biogas/år, men har en kapacitet om ca 40 GWh.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook