KLART: Inget kött på Höglandssjukhuset


Sorry karnivorer. Nu är det melass, bönor, groddar och avkok på koftor som gäller. Sjukhusen i Jönköpings län genomför en vegetarisk temavecka.

Mindre kött – lika gott – lika mätt, är budskapet när måltidsservice genomför sin årliga temaveckan i de tre sjukhusrestaurangerna för att uppmärksamma mat som är bra för hälsan, är resurseffektivt och gynnar miljön genom lägre utsläpp av koldioxid.

– Vi brukar få mycket positiva reaktioner. Det brukar också gå åt mer mat under denna vecka. Det är viktigt att vi visar att vi är aktiva i frågorna kring vår mat, säger Tomas Pettersson, chef för måltidsservice på Höglandssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Varje dag har sjukhusen minst tre alternativa rätter, två med kött/fisk/fågel och en vegetarisk, som väljs av 15-20 procent av matgästerna. Under vecka 45 vänds på ordningen, med en vegetarisk rätt, en rätt med mer vegetabilier och en ”kökets special”, som kan vara kötträtt.

Det blir till exempel färsbiffar med 50 procent kikärtor. Eller en vegetarisk variant av engelska Shepherd´s pie, med köttfärs och potatismos, men som nu blir gjord på sojafärs och kallas Green Cottage pie.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: