Knivhögg ihjäl sin fru – 55-åring slipper fängelse men ska utvisas | Höglandsnytt
Hultsfred Toppnyheter

Knivhögg ihjäl sin fru – 55-åring slipper fängelse men ska utvisas

En man döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin fru i somras i Silverdalen sydväst om Mariannelund. En avn nämndemännen i Kalmar tingsrätt ville dock döma mannen till livstids fängelse.

Den 29 mars 2016 hittades en kvinna avliden i ett skogsområde i Silverdalen. Kvinnan hade angripits med kniv och orsaken till hennes död var två mycket allvarliga skador på halsen; luftstrupen och en halspulsåder hade skurits av. På hennes vänstra hand fanns det dessutom avvärjningsskador.

Enligt tingsrätten är det bevisat att kvinnans 55-årige make ensam angrep och dödade henne. De viktigaste bevisen har varit fynd som polisen gjorde på brottsplatsen och i mannens mobiltelefon. Av denna bevisning framgår nämligen att mannen var närvarande när kvinnan angreps och att mannen hade hanterat kniven som orsakade kvinnans skador (hans DNA fanns på knivens handtag). De mycket allvarliga skadorna på kvinnan visar att mannens avsikt var att döda henne.

Det är inte bevisat att mannen hade planerat angreppet på hustrun. Motivet är inte heller klarlagt. Mannen visade emellertid mycket stor hänsynslöshet vid brottet. Han döms därför för mord och inte dråp.

I domen prövas även om mannen vid ett annat tillfälle hotade kvinnan med kniv. På den punkten har åklagaren inte lagt fram tillräcklig bevisning. Tingsrätten har därför frikänt mannen från den anklagelsen.

Tingsrätten menar att övervägande skäl talar för att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade kvinnan. Mannen döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten utvisar också mannen.

Mannen är häktad fram tills domen vinner laga kraft. Mannen och kvinnan hade fem barn tillsammans. Barnen får 50 000 kr var i skadestånd för det psykiska lidande som mordet på modern har medfört för dem.

En av nämndemännen är skiljaktig och vill att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook