Nyheter

Kokaingalning hade 32 kg knark i taket

Helt unikt för Sverige. Han hade nästan helt rent kokain. Nu åtalas en 26-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom med kokain och heroin till ett värde av närmare 11 miljoner kronor i missbrukarledet.

Det var i början av året när den misstänkte stoppades vid färjeläget i Helsingborg som tullpersonalen fattade misstankar och tog ut bilen för kontroll. I ett väl dolt utrymme i bilens tak upptäcktes totalt 31,9 kilo narkotika som bestod av 21,8 kilo kokain och 10,1 kilo heroin förpackat i 45 paket. Utrymmet var konstruerat som en låda mellan ytter- och innertak på personbilen. Beslaget tillhör ett av de större som Tullverket gjort.

– Kokainhalten är ovanligt hög i den beslagtagna narkotikan, mellan 86 och 92 procent. Det gör att partiet kan spädas ut flera gånger och värdet på narkotikan ökar samt ännu fler personer kan hamna i missbruk, säger Erik Friberg, chef på Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Ett parti kokain av den här storleken har ett uppskattat värde på över 7,6 miljoner kronor och heroinets värde uppskattas till cirka 3,3 miljoner kronor i missbrukarledet. Eftersom kokainhalten i det här beslaget var avsevärt högre än normalt uppskattas marknadspriset ännu högre.

Utredningen har innehållit många förhör och internationella kontakter. I utredningen har även framkommit att den misstänkte fått i uppdrag att rekognosera gränspassagerna. Om den misstänkte döms riskerar han fängelsestraff i den övre delen av straffskalan.

Under 2016 beslagtog Tullverket 49,12 kg kokain och 31,3 kg heroin. 2015 beslagtogs 80,43 kg kokain och 4,34 kg heroin.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook