Eksjö Nässjö Nyheter

Kommun-vd äger vårdbolag: ”Ingen intressekonflikt”

Nya Kongsryd HVB AB heter det vårdbolag i Anneberg, Nässjö kommun i vilket Eksjö kommuns näringslivschef Marcus Axelsson äger 20 procent och dessutom är styrelseordförande i. Hur ägandet går att förena med arbetet som näringslivschef, undrar Eksjötidningen i en artikel.

”Det går bra. Innan jag gick in i bolaget lyfte jag frågan till Stefan Elm [kommunchef] och till Bengt Wiman [styrelseordförande i näringslivsbolaget Eksjö.nu AB]. De gav båda sitt godkännande till köpet”, säger Marcus Axelsson till Eksjötidningen.

Bolaget registrerades den 16e februari i år. I registreringsbeviset står att: ”föremålet för bolagets verksamhet är att bedriva vård av ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykosociala problem, SOL/LVU-placeringar och värdepappersförvaltning samt bedriva jordbruk och därmed förenlig verksamhet”.

”För det första har jag bara en minoritetspost i bolaget och för det andra är företaget beläget i en annan kommun. Skulle det dyka upp frågor kring behandlingshem i Eksjö så handläggs de av Marie Brask inom näringslivsenheten. Därmed blir det inte någon intressekonflikt”, säger Marcus Axelsson.

Marcus Axelsson har en lön på 48 000 kronor i månaden som näringslivschef plus 7 000 kronor som vd för Eksjö.nu AB

Eksjö kommuns fem år gamla ”riktlinjer för hantering av bisysslor i Eksjö kommun” inleds med:
”Med bisyssla avses anställning, uppdrag eller annan verksamhet som en anställd har vid sidan om sin huvudanställning. offentligt anställda får inte ha bisysslor som kan rubba förtroendet för deras opartiskhet, förtroendeskadliga bisysslor. Förbudet mot förtroendeskadliga bisysslor regleras i lagen om offentlig anställning, LOA. Arbetsgivaren kan också förbjuda arbetstagare att ha bisysslor som inverkar hindrande på arbetet eller som innebär att arbetstagaren konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet.”

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Verkar som han har ”svårt” att klara sig på 55 000 i mån. av skattepengar så nu ser han till att få ut 20% av någon givande verksamhet typ Eken Care och deras huvudföretag Carema Care.
    Varför riktlinjer om de ändå inte följs om det nu är som Eksjötidnigen skriver? Finns det några ärliga offentliganställda och politiker längre?
    Skattebetalande pensionär.

  2. Jaså nu duger kommungränserna. I andra fall, när det handlar om att rektrytera chefer, då är det hela Höglandet de talar om, inge måste bo i kommunen eller gymnasieskolan som ska vara gränslös. och sen då Anneberg är väl bara en mil från Eksjö, en kommungräns som kommer lägligt tydligen

Kommentarer avstängda