Ekonomi Eksjö Nyheter Sävsjö

Kommunalråd på Höglandet: statens fel att vår ekonomi är i kris

Både Eksjö kommuns kommunalråd Lennart Bogren (c) och Stefan Gustafsson (kd), kommunalråd i Sävsjö kommun lägger del av skulden för kommunernas tuffa ekonomiska läge på staten och regeringens beslut, eller brist på beslut. ”Ynkligt”, är Stefan Gustafssons betyg på sin regering.

Eksjö höjer skatten, lägger ner förskola, drar in vårdnadsbidrag med mera för att få ordning på sin budget. Sävsjö inför anställningsstopp och generella besparingskrav.
Visst råder det allmän kris i ekonomin och kommunerna får inte de skatteintäkter man velat ha.
Men Lennart Bogren riktar kritik mot statens kontroll över kommunerna. Han menar att kvalitetskraven är lika höga och kanske högre än tidigare på vad kommunerna ska utföra men det kommer inte mer pengar för den skull från staten.
Stefan Gustafsson strider för det kommunala utjämningssystemet och går till skarpt angrepp mot regeringen och särskilt moderaterna och folkpartiet som han menar förhalar beslut om ett nytt utjämningssystem som skulle sluta gynna rika förortskommuner.
”Ynkligt. Orättvist att vi inte får det vi skulle ha”, säger Stefan Gustafsson vars uträkning visar att Sävsjö kommun med ett mer rättvist utjämningssystem skulle få 15 miljoner kronor mer än idag. Med de pengarna skulle besparingar inte ha behövts.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

4 Comments

  1. Ja för det var säkert staten som tvingade Eksjö kommun att bygga en arena för 50 milj, som dessutom står och bara kostar. Hörde dessutom att man ska betala tillbaka dom 25 miljonerna som olsberg har lagt på bygget.
    En tom arena som kostar 2,3 milj i drift per år bra jobbat Lennart Bogren mm

  2. Hej J,

    Tur att Du inte bor i Sävsjö, för då kunde Du känna Dig riktigt blåst..

  3. Som vanligt är det alltid lättare att skylla på någon annan än att ta ansvar för sina egna handlingar. Ryggradslösa och falska är vad ni är.

  4. Bogren och S Gustafsson har faktiskt rätt. Storstockholmskommunerna ligger i ett bättre läge skattemässigt. Dessutom ligger en massa statliga organisationer/institut/statliga verk och myndigheter i Stockholm. Det är allas skattepengar som samlas i Stockholm. De borde utlokaliseras i hela Sverige. Stora arenor betalas av privata aktörer. Kommunerna där kan bara tacka och ta emot. De mindre kommunerna utanför Stockholm får sämre förutsättningar. Så är det.

Kommentarer avstängda