Debatt

Kommunens höjdare premierar sig själva


[adrotate banner=”27″]
”Nässjö kommuns ekonomi är skral. Skola, vård och omsorg går på knäna. Vad sänder den politiska ledningen för signaler?”, undrar fullmäktigepolitikern Etelka Huber (mp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om Nässjö kommunlednings lönehöjningar.
[adrotate banner=”27″]
Kommunens höjdare med Anci Magnusson, kommunstyrelsens ordförande, – i spetsen (s), premierar sig själva. Samtidigt finns det inte pengar till skola och omsorg. Hur tänker denna ledning?

Kommunalråden Anci Magnusson (s), Anders Karlsson (c), Kjell Skålberg (fp) och oppositionsrådet Anders Karlgren (m) tycker sig tydligen vara väl värda våra skattepengar.
De tycker själva att de jobbat bättre än andra kommunalanställda exempelvis undersköterskor, lokalvårdare och lärare.
Höjdarna – kommunalråden får 3,59 procent i löneökning i år. Lönehöjningarna är baserade på det som högste tjänstemännen lyckats förhandla sig till. Ju högre lön en förvaltningschef har förhandlat sig till, desto högre får kommunalråden automatiskt.

För Anci Magnusson (s) innebär det drygt 2 200 kr mer i månaden, 56 834 kr. Oppositionsrådet Karlgren (m) får lön på 53 911 kr per månad. Karlsson(c) och Skålberg (fp) delar på 54 000 kronor eftersom de har en tjänst motsvarande 60%-40%.

Nässjö kommuns ekonomi är skral. Skola, vård och omsorg går på knäna. Vad sänder den politiska ledningen för signaler?
Jag uppmanar och utmanar Anci Magnusson och hennes vänner herrar kommunalråden att avstå från löneförhöjningarna helt. Jag är beredd att avstå löneförhöjning om kommunalråden gör detsamma.

Etelka Huber (mp)
kommunfullmäktigeledamot, Nässjö

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

4 Comments

  1. Det vore smakfullt om Etelka Huber kan redovisa sin egen lönehöjning så väljarna kan bedömma hur stor hennes uppoffring är.

  2. Fritidspolitikernas arvode baseras procentuellt på vad kommunalråden har. Sedan får vi sammanträdesarvode på en halvdag/-heldag i nämnden. Själv har jag uppdrag i Barn-och utbildningsnämnden, Kommunstyrelsen, och Kommunfullmäktige. Detta ger ungefär 3 halvdagars sammanträdesarvode. Det jag begär här i artikeln av kommunalråden i Nässjö Kommun, är som jag ser inte för mycket begärt, med tanke på vad de tjänar på sina heltids-och halvtids uppdrag.

  3. Värt att notera är att Etelka är av samma skrot och korn som dem hon kritiserar. En röst på henne kommer göra oss alla fattigare.

  4. Lönekarusellen i kommunerna har fått skena fritt alldeles för lång tid. Det är inte rimligt att politiker och höga tjänstemän skall tjäna så pass mycket pengar som betalas av skattebetalarna. Lön efter prestation är mera rimligt och i näringslivet betyder detta ofta att löner sätt efter hur mycket intäkter individen kan skapa. Eftersom skatteintäkterna kommer in oavsett vad politiker och tjänstemäng gör så blir prestationen inte så hög. Därför är det också rimligt att hålla emot skenande löner bland höga tjänstemän och politiker i en kommun.

    Hur som helst. Etelka Huber vill tydleigen inte berätta för väljarna hur mycket hon kommer att avstå i lön mätt i kronor i förhållande till den löneslant som kommunalråden får avstå om de skall följa hennes önskemål.

Kommentarer avstängda