Kommunens krav: stäng asylboendet | Höglandsnytt
Hultsfred

Kommunens krav: stäng asylboendet


Ledningen för Hultsfreds kommun går nu till frontalangrepp på Migrationsverket som anklagas för att hindra kommunens arbete med att bostäder åt flyktingar och arbetet med integration.

”Migrationsverket fortsätter att hålla en mycket stor asylmottagning i Hultsfreds kommun. Samtidigt har kommunen slagit nytt rekord i inflyttning av människor som fått uppehållstillstånd. Kommunen bad nyligen Migrationsverket att lämna sina lägenheter i Stålhagen i Hultsfred, då de behövs för att människor ska slippa bo i undermåliga hus och för att klara bostadsbristen. Trots att kommunen även erbjöd sig att ordna boende åt de som bor i Stålhagen i väntan på placering i annan kommun, sa Migrationsverket nej. Kommunen har bostadsbrist men tvingas ta emot fler människor – samtidigt som Migrationsverket blockerar hundratals boplatser som skulle kunnat ges till dessa människor. Bostadsbristen försvårar också deras inträde på arbetsmarknaden”, säger Lars Rosander, kommunalråd, i ett nyhetsmeddelande.

”De människor som redan fått uppehållstillstånd har mycket svårt att hitta bostäder till rimliga priser. Kommunen beskrev vid mötet [med Migrationsverket] hur man hittat alltfler människor som flyttar in i olämpliga boenden med oseriösa hyresvärdar som tjänar pengar på dessa människors olycka. Migrationsverket meddelade på mötet att de ser Stålhagen som ett mycket bra asylboende och att det är sådana boenden man kommer att förlägga flest människor på framöver, i takt med att man tömmer andra boenden. Det är således inte aktuellt för dem att lämna”, berättar Lars Rönnlund, kommunchef.

”Inte heller sa de sig kunna ta hänsyn till att vi redan är bland de största i Sverige. De hade inga sådana mandat sa de. Vi tycker det är bedrövligt av staten att fortsatt motarbeta våra möjligheter till god integration”, säger Lars Rosander.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook