Kommunens totalfiasko – ägnade sig åt olaglig kameraövervakning, kan straffas hårt | Höglandsnytt
Jönköping

Kommunens totalfiasko – ägnade sig åt olaglig kameraövervakning, kan straffas hårtOm någon väljer att anmäla kan det bli hårda straff för de ansvariga. Ett av kommunen miljonsponsrat konstverk visade sig innebära olaglig kameraövervakning.

Smileyn på ett tak i centrala Jönköping var en del av ett konstverk och kopplad till ett antal dolda kameror i stan som läste av människors ansiktsuttryck genom att ta bilder och låta en algoritm analysera.

Det hela visade sig vara tillståndspliktig kameraövervakning men något tillstånd fanns inte, avslöjade Moreau.nu.
Efter detta släcks nu kamerorna ner, meddelar kommunledningen under tisdagen.

– Verket är tekniskt komplicerat och utifrån den förklaring som mina medarbetare inledningsvis fick av konstnärerna gjordes bedömningen att utrustningen inte behövde tillstånd. Efter de senaste dagarnas uppmärksamhet har det konstaterats att det gjorts en felbedömning, vilket kontakten med Länsstyrelsen också bekräftar. Vi har därför valt att stänga av utrustningen som läser av förbipasserandes ansiktsuttryck, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Smileyns uttryck kommer tillsvidare att ändras slumpvis. Samtidigt undersöker kultur- och fritidsförvaltningen alternativa kameraplaceringar som inte kräver tillstånd. Det skulle till exempel kunna handla om en plats dit människor söker sig självmant, medvetna om att de fotograferas.

– Det är naturligtvis både allvarligt och genant att vi saknat tillstånd, säger Peter Jutterström (m), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook