Kommunerna måste låna 85 miljoner kronor – Höglandets IT kräver mer pengar | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

Kommunerna måste låna 85 miljoner kronor – Höglandets IT kräver mer pengar

Pengarna räcker inte. Nu kommer krav på Höglandskommunerna att gå i borgen för ytterligare 85 miljoner kronor för att täcka Höglandets kommunalförbunds svällande budget och investeringar.

[adrotate banner=”28″]
Höglandets kommunalförbund växer och växer. På tre år har budgeten fördubblats och bland annat revisionen undrar vad som händer och vad pengarna går till. Det handlar främst om IT-avdelningen som växer.
Nu behövs dock mer pengar. Investeringar i infrastruktur har skett genom lån och medlemskommunerna har bara gått i borgen för 38 miljoner kronor.
Nu vill kommunalförbundet (där kommunernas kommunalråd sitter i högsta ledningen) att Höglandskommunerna ska öka sina egna skulder och gå i borgen för 85 miljoner kronor.
Höglandsnytt har tidigare rapporterat om ett mångmiljonköp av skrivare och kopiatorer tidigare i år, samtidigt är det utrett att 90 procent av alla utskrifter är onödiga.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

13 Comments

 1. Vilka toppen politiker vi har, kör hårt…. sätt sprätt på skattepengarna så att alla vanliga löntagare lär sig att ”det är sexigt att betala skatt”
  Det är bra att det finns sådana som Mona Sahlin…..
  Höj skatten så att våra fantastiska politiker kan sätta sprätt på löntagarnas pengar.
  Vägra sådant idioti som jobbskatteavdrag då kan löntagarna få hybris, håll dem i schack, annars konsumerar de bara sina pengar på en massa onödiga saker.
  Politiker är toppen.

 2. Nu måste väl ändå måttet vara rågat för detta vansinniga pengaslöseri som Höglandets politiker sysslar med. Hade detta hänt inom den privata företagsverksamheten hade det blivit avsked med en fot i ”röven…”. Hur i h-e kan det få fortgå? Gräv fram sanningen, ni journalister som skall ”gräva i skit”. Vi skattebetalare vill ha besked! NU – i god tid innan 2014 års kommunalval.

  1. Jungman Jansson det är elakt att klaga på våra politiker. Dom gör ett fantastiskt jobb och sätter sprätt på löntagarnas skattepengar. Skulle du klarat av det !
   Alla borde sluta med snacket om skattesänkningar höj i stället skatten på löntagarna. Det är sexigt att betala skatt (Mona Sahlin)
   Se vårt fantastiska kommunalråd i Sävsjö Stefan Gustafsson (KD) han vet hur man gör. Fantastisk satsning på ”Terminalen i stockaryd” 20 – 25 miljoner satsade och nu 9 nya miljoner för tågväxlar och ny vägsatsning till terminalen för många miljoner. Företaget går bara ca 100.00 back i månaden och 3 arbetstillfällen..
   Sluta klaga på våra politiker de är fantastiska

 3. Skrota skiten omedelbart. Dessa pengar kommer inte att räcka till. Och på tal om oansvariga politiker. Tydligen får vi folket politiker som vi förtjänar.

  1. Magnus Beck varför skrota skiten ! Det är ju fantastiskt att våra duktiga politiker sätter sprätt på löntagarnas skattepengar. Skulle löntagarnas pengar vara kvar på banken ! Då skulle ju inte skatten vara så hög. Det skulle vara vansinnigt att löntagarna skulle få dessa pengar, de skulle få det för bra.
   Ett stort tack till våra fantastiska politiker.

  1. Det är skönt att du håller med, låt folket / löntagarna lida, låt våra politiker vara i fred och spendera löntagarnas pengar
   till politikernas väl så de blir återvalda. Politiker är toppen.

 4. Är det bara lågpannade rättshaverister som kommenterar här?
  Jag arbetar i en av kommunerna och jag VET att vi i nuläget inte kan säga om det blir dyrare eller billigare med Höglandets IT.
  Anledningen att vi inte kan det är helt enkelt att ingen av kommunerna vet vad IT har kostat dem
  senaste 10 åren, finns alltså inget att jämföra med. Personligen är jag övertygad om att det kommer att bli en
  betydande besparing för kommunerna närmsta 10 åren kombinerat med en högre kvalitet på det som
  levereras från Höglandets IT.

 5. Att du som jobbar i en av kommunerna inte klarar av jämföra IT i egen regi eller i Höglandets kommunalförbund är inte särskilt förvånande. Det är dock inte speciellt svårt att plocka fram siffror ty det är bara att gå in i bokföringen från tiden innan Höglandets-IT bildades och hämta dessa

  Generellt är det inte kostnadseffektivt att driva IT-verksamhet gemensamt för kommuner. Stordriffördelarna uteblir på grund av att organisationen får svälla obehindrat samtidigt som det inte går att kontollera att skattebetalarnas pengar i en kommun inte hamnar hos grannkommunen.

  Att det skulle bli högre kvalitet är inte troligt. Det finns redan tydliga signaler om motsatsen från flertalet förvaltningsorganisationer.

  Höglandets-IT bör så fort som möjligt avvecklas alternativt att Vetlanda kommun säger upp samarbetsavtalet eller ännu hellre begär att Höglandets kommunalförbund skall upplösas ty det fyller ingen funktion och kostnaden är för hög. Pengarna bör istället användas till kärnverksamheten, vården skolan och omsorgen.

 6. Nja, nu är det inte så enkelt som att studera bokföring, efter som de flesta (alla?) av kommunerna inte redovisat IT-kostnader så att de går att tydliggöra. Det är helt enkelt inte bokfört på den nivån.
  Stordrift blir ju naturligtvis lönsam, Om styrning från ledningen och ägarna (kommunerna) sker på ett profesionellt sätt.
  Bara på licenser har besparingar redan kunnat göras.
  Högre kvalitet möjliggörs genom att i en stordrift kan en högre kompetensnivå hållas än vad som är möjligt när det är 5 personer som arbetar på en lokal IT-avdelning.
  Jag personligen är övertygad om att en plattformsmigrering hade blivit betydligt dyrare om var kommun skulle gjort den var för sig.
  Visst har ärenden tagit lång tid, och visst har jag varit frustrerad ibland, men när man talar med personalen och får en inblick i hur mycket som faktiskt gjorts senaste två åren (och hur mycket de jobbat) så får i alla fall jag en förståelse för väntetider.
  Höglandets IT är det bästa som kunde hända och det kommer leda till en kostnadseffektiv, stabil och utvecklande IT-miljö.

  1. Nja, det där med att det inte går att spåra i bokföringen är inte riktigt sant. I en kommunal organisation har varje enhet ett kontoid för IT. Det är relativt enkelt att samla ihop alla olika avledningars it-kostnader och kommunernas egna kostnader på de olika it-avdelningar som fanns innan Höglandets IT.
   Sen har ju organisationen tydligen svällt till att omfatta 60 (?) medarbetare och chefer och chefers chef och chefchef osv. En jämförelse på personalsidan är ju busenkel att göra.
   Och sen detta med plattformsmigrering. Mig veterligen var problemen inte lika omfattande och stora i de tidigare Novellnäten? Dessutom var supporten oändligt mycket snabbare än den tydligen ska vara idag. Detta trots att migreringen pågått ett bra tag, och barnsjukdomarna borde varit borta för längesen.

   Nä, denna koloss kommer kosta massor av pengar lång tid framöver. Och det är hög tid att redovisningar och annat kommer upp på bordet bums? Var FAN har alla pengar tagit vägen egentligen?

Kommentarer avstängda