Debatt Opinion

Konkurrens på lika villkor? hur mycket skattepengar kan vi offra för den lilla valfriheten

Under månader så har privatiseringarna diskuteras runt om i kommunerna, inte minst i Mullsjö kommun och dess förskola – men frågan för mig, är det konkurreras på lika villkor?
[adrotate banner=”6″]
Jag är absolut inte emot att andra aktörer än kommunen bedriver vård, skola eller omsorg – utan jag är emot de vinstslöseri som man sysslar med. Är det verkligen rätt att ett företag ska få tjäna pengar på äldre, sjuka eller barn? Borde det inte vara så att pengarna som man då ”får över” ska återinvesteras i verksamheten och då få högre kvalité eller liknande?

Det jag också har funderat på är att om en privat aktör har t.ex. kvällsöppen förskola i kommunen, borde då inte kommunen ha ett alternativ för att då kunna ”konkurrera på lika villkor?” Det jag menar är att om man ska konkurrera i den offentliga sektorn så borde också spelreglerna vara likadana för alla, men det är ju upp till kommunen om man vill vara med och konkurrera om dessa barnen eller inte.

Min övertygelse säger mig att det är kommunen som kan utföra den kommunala servicen bäst. Jag tror på nya tankesätt även i kommunen – varför kan t.ex. inte kommunen starta en förskola som är inriktad på friluftslivet? Varför kan man inte skapa en som anpassar sig efter barnen? Den frågan har jag länge ställt mig.

Det blir även enklare för kommunen att planera, finns det för många privata aktörer t.ex. så är det otroligt svårt att planera. För det räcker att bara ett (1) barn väljer den privata sidan, som vi då hade räknat med väljer den kommunala, så raseras hela budgeten. Så för att få en stabil ekonomi bör det finnas flest eller bara kommunala alternativ – som faktiskt är nischade på det som de är duktiga på som t.ex. friluftsliv.

För att konkurrera så måste vi vara med på lika villkor, den kommunala sektorn måste förstå att vi är konkurrensutsatta och spela därefter – för gör vi ett gott arbete, så lönar det sig i längden.

De borgerliga politikerna brukar säga ”konkurrens får och ska kosta” – men hur mycket skattepengar är vi beredda att offra för att få den lilla valfriheten? Är det t.ex. värt en (1) miljon kronor varje budget år för att få den valfriheten som även kommunen kunde erbjudit om vi bara ville och hade visionen till att skapa?

Tom Edoff, ledamot av vänsterpartiets distriksstyrelse

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook