Höglandet

Kör du på fyllan idag? Du är inte ensam


Var tionde bilist kan vara alkoholpåverkad på midsommarafton, enligt uppgifter från Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF)

Enligt en enkät som Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har genomfört under våren har bilisters attityd till alkohol skärpts, men fortfarande anser var tionde förare det vara acceptabelt att sätta sig bakom ratten efter ett glas vin eller öl.

Inställningen till alkohol är ännu sämre bland cyklister, där varannan respondent (53 procent) anser det vara ok att sätta sig bakom styret efter ett glas vin eller öl.

92 procent tycker att alla bilar i Sverige borde ha alkolås. 95 procent efterlyser fler utandningsprov i trafiken. Under de senaste tolv månaderna har tre av tio (29 procent) blivit stoppade av polisen i en trafikkontroll och fått ”blåsa”.

– Vi på MHF har som mål att ingen ska dö av rattfylleri. Det massiva stödet från bilisterna för alkolås och nykterhetskontroller är därför oerhört glädjande och inspirerande, säger MHF:s vd Göran Sydhage i ett pressmeddelande.

Enkäten genomfördes på Bilprovningens och MHF:s webbplatser den 2 maj-20 juni 2017. Den besvarades av sammanlagt 685 personer

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook