Ekonomi Höglandet Nyheter

KÖR MYCKET BIL! Skatteverket om hur du får ner skatten rejält

Du har väl inte deklarerat än?! Skatteverket tipsar nu hur du gör avdrag på skatten för resor.

Avdraget för resor till och från arbetet är det absolut vanligaste avdraget som görs i deklarationen. Den som åkt kollektivt får göra avdrag för utgifter över 11 000 kronor. För att få göra avdrag för resor med bil måste flera andra villkor vara uppfyllda.

– Vår beräkningstjänst är en bra hjälp för den som vill ta reda på om den uppfyller förutsättningarna för att få göra reseavdrag. Den kan också vara bra för den som tidigare inte gjort avdraget men som kanske har rätt till det, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Den som kört till och från arbetet men inte uppfyller villkoren för avdrag med bil får istället göra avdrag med kostnaden för kollektivtrafik om den överstiger 11 000 kronor.

– För att ha rätt till avdrag för resor med bil är det vissa förutsättningar som måste uppfyllas. Något som flera missar är att tidsvinsten måste vara minst två timmar jämfört med kollektivtrafiken. Här får heller inte privata ärenden räknas in, som att exempelvis hämta och lämna barn på skola och förskola, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som gör avdrag för resor behöver spara underlag för att kunna visa sin rätt till avdraget. Det kan exempelvis vara kvitton och biljetter för resor med kollektivtrafik eller att en ska kunna visa hur långt en har kört med sin bil. Underlaget behöver inte skickas in med deklarationen men behövs vid en eventuell kontroll av Skatteverket.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook