Kränkningarna av det västsahariska folket måste upphöra | Höglandsnytt
Debatt Höglandet Nässjö Vetlanda

Kränkningarna av det västsahariska folket måste upphöra

Under söndagen firades den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Emmaus Stockholm och den västsahariska organisationen Sahrawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations (ASVDH) vill därför påminna om de brott mot mänskliga rättigheter som det västsahariska folket utsätts för dagligen.

Vi vill påminna det internationella samfundet om de kränkningar av mänskliga rättigheter som det västsahariska folket möter varje dag, särskilt de politiska fångarna.

ASVDH och Emmaus Stockholm fördömer också de återkommande kränkningarna av mänskliga rättigheter som Gdeim Iziks politiska fångar drabbas av och kräver att Marocko släpper dem omedelbart.

Ursprungligen var det 25 personer som fälldes 2013 av en militärdomstol för att ha deltagit i protesttältlägret Gdeim Izik utanför El Aaiún 8 november 2010.

Slutligen kräver vi att FN uppfyller sina åtaganden och ger oss, det västsahariska folket, rätt till självbestämmande, säger Brahim Dahane.

Ockupationen av Västsahara som nu pågått i 42 år är brutal.Förr var mord och ”försvinnanden” vanliga, i dag terroriserar myndigheterna människor mer subtilt. Man griper folk och håller illegala rättegångar, upprätthåller skenet. Men ockupationen är stenhård.

Brahim Dahane, ordförande för ASVDH

År 2009 fick Dahane fick den svenska regeringens Per Anger-pris för mänskliga rättigheter. Då kunde han inte delta vid prisceremonin eftersom han fängslats av marockanska myndigheter för sitt fredliga engagemang. Dahane har varit i Sverige för att delta i en utbildning av Emmaus Stockholm och Praktisk solidaritet samt panelsamtal i Göteborg om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet tillsammans med de västsahariska demokratiaktivister och dokumentärfilmare.

Emmaus Stockholm är en ideell organisation vars främsta fråga är Västsaharas rätt till självbestämmande. Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975.

Emmaus Stockholm är en sekulär och partipolitiskt obunden organisation. Emmaus är en världsomspännande solidaritetsrörelse som grundades 1949 i Frankrike. Det finns mer än 300 Emmausgrupper i 35 länder.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook