Höglandet Jönköping Toppnyheter Tranås

Krav från Höglandet vid ministermöte: bygg järnvägen NU!

Höglandet vill inte vänta massor av år på en höghastighetsjärnväg som riskerar dras i långbänk. Höglandet vill ha snabbtåg nu.

Förläng Ostlänken till Jönköping för att skapa en större arbetsmarknadsregion. Det poängterade, företrädare för Tranås och Jönköpings kommuner när de under fredagen träffade infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Under fredagsmorgonen träffade en delegation från Jönköping och Tranås infrastrukturministern för ett samtal runt höghastighetsjärnvägen och dess betydelse för regionen.

Ostlänken är en redan beslutat snabbtågsjärnväg från Järna söder om Södertälje till Linköping. En 15 mil lång dubbelspårig sträcka för tåg med hastigheter på 320 km/t. Ostlänken skulle ge Högländare direktförbindelse med Skavsta flygplats via Tranås. Trafikverket planerar för en successiv byggstart under åren 2017-2021 och målet är att de första tågen ska kunna börja rulla 2028.

”Genom att förlänga Ostlänken till Jönköping som en inledande etapp binder man ihop städer och tillväxtregioner som i dag saknar snabba järnvägsförbindelser. Det är också så man skapar större arbetsmarknadsregioner. Fredagens timslånga möte var viktigt för att signalera hur Jönköping och Tranås ser på utbyggnaden och hur betydelsefull en satsning på ny järnväg i Sverige är”, säger Tranås- och Jönköpingsföreträdarna i ett pressmeddelande.

Delegationen från Höglandet ville också att ministern skulle först att ”det gäller att tänka nytt kring finansieringsfrågan”.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook