Krav på demokrati i Nässjö – folkmassa stoppade Bo Zander från att tala | Höglandsnytt
Nässjö Nyheter

Krav på demokrati i Nässjö – folkmassa stoppade Bo Zander från att tala

En folkmassa på stora torget i Nässjö stoppade kommunalrådet Bo Zander (s) från att tala vid demonstrationen för folkomröstning om Centralskolan.

Cirka 200 personer tågade till torget och stadshustrappan där Nässjö kommuns ledare stod vid väggen och väntade.
Ropen med krav på folkomröstning skallade i centrala Nässjö idag fredag eftermiddag. Ett antal talare avlöste varandra.
”Vi blir drabbade. Våra småsyskon får lida. Vi är upprörda över att ingen brytt sig om vad vi tycker. Vi är Nässjös framtid”, sa Centralskolans elevrådsordförande.
”Ni skadar er själva och moderpartiet, ni går emot moderpartiet och har jag fel då är jag inte socialdemokrat”, sa en företrädare för socialdemokraterna riktad till kommunledningen.

”Man har valt maktfullkomhet och härskarteknik före demokrati”, sa omröstningsorganisatören Marit Strindberg och kommunalråd Bo Zander (s) och kommunledningens sätt att säga nej till en folkomröstning innan fullmäktige fått avgöra frågan.

Efter demonstranttalarna ville Bo Zander säga något.
Fullmäktigeledamoten och omröstningsorganisatören Etelka Huber (mp) frågade folkmassan:
”Tycker ni Bo Zander ska få säga något”.
”Nej”, blev svaret
”Folket har röstat”, konstaterade Etelka Huber.

Se demonstrationståget

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Är helt för demokrati o är inte insatt i om allt gått rätt till med lagar o regler. Däremot ställer jag mig frågan -vill vi ha våra barn i dessa lokaler? Är de verkligen ändamålsenliga? Dessutom betalar BU, som jag förstått det, mycket pengar för yta de inte använder! Men i första hand barnen, vill vi ha dem där? Mitt i centrum i gamla slitna lokaler som inte är ändamålsenliga??

  1. Centralskolan är i mycket gott skick, och specialsalarna är i mint condition. Och läggs Centralskolan ner, samlas all skola för årskurs 7-9 i norra delen av centralorten med långa och bitvis trafikfarliga skolvägar. Barnen och skolan är en del av staden. Där ska finnas alla åldrar.
   Förstorat blir det här som att Stockholm, med 260 skolor, skulle samla alla elever i årskurs 7-9 i Rinkeby.
   På mindre skolenheter är också alla elever synliga. De har lika resultat med större skolenheter, elevernas trivsel ökar och risken för mobbning minskar.
   Ja, ”Pedagog” (jag tog min lärarexamen 1967): vi vill ha våra barn och barnbarn i dessa lokaler!

 2. Tyvärr omfattas inte den delen av kommunen som lider av minskande elevunderlag av BU:s utredning. Det finns inga tomma lokaler på Nrinellgymnasiet. Det är bara ett påhitt som mer påminner om Kejsarens nya kläder. Gör om skolutredningen och gör den rätt!

 3. I demokratins namn borde hr Zander i Bodafors ha fått säga några ord. Men det var fel tillfälle. Det var vår demonstration, och den skulle vara i centrum.

 4. Jag ville göra en poäng av att man ska lyssna på folket, och folkomrösta. Detta genom att när Zander ville ta mikrofonen- så frågade jag den samlade folkfullmäktige om man ville höra Zander tala. Det var en tydlig majoritet som sa nej. Den direkta folkomröstningen var avklarad. Folkets röst och vilja var tydlig. Därmed fick Bo Zander snällt bara lyssna i detta sammanhang. Demonstrationståget var en manifestation där röster från alla som inte tidigare kommit till tals fick möjlighet, Bla. elever,pedagoger och övriga som inte tillfrågats i denna fråga. Vi (runt 250 samlade) representerar långt fler är jag övertygad om. Det var positivt att ledamöter från samlade majoriteten (och moderater) kom ut och lyssnade på vilka synpunkter som fördes fram. Jag noterade dock att kommunalrådet Anders Karlgren (m), som starkt proklamerat för Centralskolan nedläggning, inte ens bemödade sig att närvara, Han tyckte tydligen att det fanns viktigare saker att göra än att lyssna på folket i denna fråga. Den inställningen är oförsvarbar!

 5. Är det någon som tycker det är konstigt att demostranterna inte vill lyssna till så svaga företrädare som Bo Zander tillsammans sin hantlangare Anders Karlsson som skuggfigur och backup ? Dessa båda herrar har ju en oerhörd karisma eller hur ???
  Varför skulle den maktfullkomlige Zander överhuvdtaget försöka få ur sig något svammel till förklaring till att han accepterar en undermålig skolutredning. Bo Zander och hans vapendragare har redan vid sin anordnade presskonferens sagt sitt och visat förakt för medborgarna och den demokratiska processen.
  Bordlägg hela den undermåliga skolutredningen som enbart är lokalitetsfixerad. Börja om från botten och utred varför skolresultaten i Nässjö inte håller nivå. De dåliga resultaten bottnar i brister inom organisation och ledning vilken inte ger de rätta pedogiska förutsättningarna.
  Tyvärr bevisas det ännu en gång att det är tjänstemännen som styr Nässjö och inte den lilla söta rad av svaga politiker som radade upp sig utanför stadshuset.
  De politiska vännerna till Bo Zander på riksplanet vill föreslå att skolplikten utökas med ett år. Var ska dessa elever då härbärgeras ??????

Kommentarer avstängda