KRIS: De blir psyksjuka av lyxlivet


De blir psyksjuka av lyxlivet. Oroväckande, varnar facket. Ekonomer är nöjda med sina liv och känner hög arbetstillfredsställelse. Samtidigt vacklar den psykiska hälsan visar en undersökning från fackförbundet Civilekonomerna.

Det går bra för ekonomer. Många får jobb direkt efter examen och klättrar snabbt både i lön och befattning, det visar en undersökning från Civilekonomerna som även visar att ekonomerna känner hög livstillfredsställelse, inte så konstigt eftersom de kan inte behöver slita ut sina kroppar på hårda arbeten eller riskera dö på jobbet.

I förbundets undersökning som gjorts i samarbete med forskare vid Högskolan Kristianstad och Linköpings universitet framgår att det psykiska välbefinnandet bland många ekonomer är lågt.
– Det här är vår tids karriärmänniska i ett nötskal. Man känner framgång i jobbet och livet i stort men tappar kollen på balansen, säger Ulrika Wallén, utredare på Civilekonomerna, i ett pressmeddelande.

Det uppmätta psykiska välbefinnandet bygger på svar från 12 frågor som summeras till poäng enligt en internationellt etablerad metod, GHQ-12. Frågor som ställs är bland annat om man haft svårt att sova och kunnat koncentrera sig på det man gör. Ett typiskt normalvärde enligt GHQ-12 ligger kring 10,76. För Civilekonomernas medlemmar hamnar siffran på 14,07. En siffra som anses ligga över gränsvärdet för psykiatriska problem.

– Resultaten är oroväckande. Det är tydligt att problemen med psykisk ohälsa behöver angripas på flera plan. Civilekonomerna anser att ett utvecklat ledarskap är en av nycklarna. Ledarskapet måste anpassas till att arbetsuppgifter blivit mer komplexa och att arbetsrollerna inte är lika klara och tydliga som förr, säger Ulrika Wallén.

Undersökningen om hur civilekonomer i Sverige mår gjordes i samband med Civilekonomernas senaste löneenkät. Antalet respondenter som svarade på forskarnas frågor uppgick till 9 000.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: