KRIS PÅ HÖGLANDET – finns ingen som kan jobba

Sysselsättningen fortsätter att öka i Jönköpings län under 2018. Men i flera branscher är svårigheterna att rekrytera rätt kompetens så omfattande att företag tvingas tacka nej till ordrar, och delar av det offentliga upplever svårigheter att hålla önskad servicenivå. Även under 2018 är utbildning, integration och en vässad matchning arbetsmarknadens viktigaste utmaningar, visar Arbetsförmedlingens nya prognos.

Högkonjunkturen fortsätter i Jönköpings län. Företagen upplever en stark efterfrågan på varor och tjänster, och en växande befolkning ökar behoven av offentliga tjänster. Under 2018 väntas sysselsättningen öka med 1 700 personer eller 1 procent – en något avtagande men ändå stark utveckling, enligt prognosen.

Det är dock inte en sämre konjunktur som orsakar dämpningen. Istället är det svårigheter att hitta den eftersökta kompetensen som hindrar ytterligare tillväxt. I den för länet så viktiga industrin är det framför allt utbildad arbetskraft och nyckelkompetenser som fattas, visar Arbetsförmedlingens genomgång.

Inom bygg får bristen en tredjedel av arbetsgivarna att tacka nej till uppdrag. Även inom utbildningsväsendet är läget svårt, där rekordhöga 90 procent av arbetsgivarna haft problem med att tillsätta lediga tjänster. Motsvarande i vård och omsorg är 100 procent.

– Förutom att befintlig personal får arbeta mer i alla branscher, är en vanlig följd att arbetsgivare sänker kraven på utbildning och erfarenhet. Inom vård och omsorg är det tyvärr också vanligt att man inte lyckas rekryteras alls, säger Ida Karlsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.


av

Etiketter: