Ekonomi Höglandet

KRONOFOGDEN på väg mot nytt rekord – har drivit in massor med miljoner

Kronofogdens riksjour har hittills i år säkrat nästan sex miljoner kronor från kriminella.  

– Vi går mot ett rekordår, men med utökade möjligheter till distansutmätning skulle vi kunna driva in ännu mer pengar till brottsoffer och skattebetalare, säger Magnus Arvidson, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

– Om en skuldsatt person stoppas i en rutinkontroll har en dyr bil eller värdefull klocka, måste polisen ha stöd i sitt eget regelverk för att kunna beslagta egendomen. Annars kan den inte utmätas. Detta får till följd att skuldsatta brottslingar får behålla saker som egentligen borde gå till att betala deras skulder, exempelvis till brottsoffer. Därför har vi lämnat in ett förslag om en lagändring till regeringen, säger Magnus Arvidson .

De senaste tre åren har riksjouren säkrat egendom för drygt fjorton miljoner kronor. Oftast handlar det om kontanter, fordon, klockor och smycken. Det finns ingen statistik på hur mycket som utmäts på distans dagtid, men uppskattningsvis handlar det om ungefär lika mycket som på kvällar, nätter och helger.

– Våra beräkningar visar att värdet på utmätta tillgångar skulle kunna öka med cirka 150 procent om lagen ändras. Översatt till årets siffror skulle det innebära en ökning från sex till femton miljoner kronor, säger Magnus Arvidson.

Traditionellt sett har kampen mot den organiserade brottligheten riktat in sig på att få brottslingar dömda. Men det har blivit allt viktigare att också fokusera på de brottsvinster som används för att begå nya brott.

Så här mycket har Kronofogdens riksjour tagit från kriminella de senaste åren. Siffrorna för 2017 är fram till mitten av november. För mer statistik se den bifogade excelfilen.

  • 2017: 5 976 149 kronor
  • 2016: 4 967 815 kronor
  • 2015: 5 009 053 kronor
  • 2014: 4 107 819 kronor

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook