Debatt

Krystade förklaringar kring Nobelpriset i ekonomi

Det är mist sagt krystade förklaringar som försöker tydliggöra motivationen till årets nobelpris i ekonomi. En journalist var dock tydlig. Det handlar om att trycka ned löneläget för att få upp sysselsättningen.

Förslaget är med andra ord en förlegad syn på samhällsutvecklingen och ett hårt slag mot vad som brukar kallas den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Genom att försämra villkoren för arbetslösa och sjuka samt att försämra arbetslöshetsförsäkringen, skall man göra löntagarna så rädda för att ställa krav att man härigenom kan hålla nere lönebildningen.

 

De nu prisbelönta professorerna, som säkerligen sitter inne med förhållandevis höga löner, tycker att vanliga löntagare har för mycket betalt. Deras ekonomiska teori bygger på att löntagarna skall ha sänkta löner så att flera kan anställas på samma ekonomiska utrymme. Teorin känns igen från USA, där löntagare tvingas ha flera än två jobb för att få familjeekonomin att gå ihop.

Trots att de nordiska länderna ligger i topp på världsrankingen vad gäller välstånd, så premieras nu de som vill föra utvecklingen bort från den svenska arbetsmarknadsmodellen. Fackföreningsrörelsen och svenska löntagare borde revoltera mot utnämningen av de tre pristagarna. GÖTE WAHLSTRÖM Socialdemokrat och fackligt aktiv

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook