Ekonomiskt fiasko för spira – går back 5,7 miljoner kronor

Kulturhuset Spiras första år visar på att man gått över budget med 5,7 miljoner kronor. ”Nu är det bättre planering som gäller”, säger landstingets utvecklingsdirektör Ola Lundmark till JP.

Enligt Ola Lundmarks uppgifter har föreställningarna blivit dyrare än tänkt och att få igång verksamheten visade sig kräva mer än planerat. Många har arbetat övertid men nu har man infört övertidsstopp.
Av 200 000 besökare till kulturhuset under dess första 10 månader har inte ens hälften, 85 000, varit publik till föreställningar.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Ekonomiskt fiasko för spira – går back 5,7 miljoner kronor”

  1. Profilbild för Kräftslaktarn
    Kräftslaktarn

    Inget förvånande. Politikerna ville ha ett monument över sig själva och de fick ett monument. Som vanligt blir det länets skattebetalarna som får betala kalaset, trots att de inte på något sätt efterfrågade detta spektakel.

  2. Profilbild för JerkaB
    JerkaB

    Det tycks vara en stor nyhet för det flesta Goda Människor, (=de som kräver och kräver och kräver..) , och även bland politikerna att det ALLTID är skattenbetalarna som får stå för pengarna..
    Jönköping är inte den första staden med luftkalkyler på hur sk ”kulturhus” ska finansieras.
    I en annan stad steg byggpriset från 120 mille till långt över 600 mille innan allt var klart.
    Driftskostnaden beräknades till 10 mille/år. Det blev 30…
    jajaj, det är ju bara skattepengar. Låt åldringarna svälta, vara inlåsta på nätterna och barnens skola få mindre resurser, bara Den Heliga Kulturen får sitt.
    DU som skattenbetalar ska veta at det finns pengar, det är ENBART en fråga om PRIORITERINGR hur pengarna används.
    När vi längst ner klagar över användandet så får vi höra superfloskeln ”man kan inte ställa grupp mot grupp”!!
    Vilket är EXAKT vad man SKA göra. Idag är ”en viss grupp” prioriterad med fri tillgång till skattemedel, hur länge kommer vi att stå ut med det?,

  3. Profilbild för Lars-Håkan Halldin
    Lars-Håkan Halldin

    DET GICK INTE SÅ BRA
    Jag redovisade ett antal kalkyler på hur det skulle gå med Kulturhuset SPIRA min kalkyler var ganska så precis det som utfallet blivit. Ca 6 miljoner är mycket pengar 12 heltidsarbeten tex. Ett stort antal hjärtoprationer, fler ”syrror” i vården osv

    Jag blev hånad och utskälld av de landstingspolitikerna som tror de kan och begriper något. Nu har vi facit i hand notan till skattebetalarna. Kanske man skulle sänka landstingsrådens och landstingsfullmäktiges arvoden med samma belopp.

    Nu är inte problemet bara underskott det råder säljmotstånd av SPIA-husets produkter. Man är helt enkelt lat låter sig nöjas med verksamheter som inte ger några pengar. En del arrangemang är inte tillräckligt fina för att arrangeras i SPIRA-huset då går det som det går. Ekonomiskt fiasko är rätta ordet.

    Eksjö har byggt Olsbergs Arena den går heller inte runt risken är väl att bara den kommer kosta 5 milj.om året i förlust. Räknade man in kapitalkostnaden och tog marknadsmässigt betalt för den blev nog underskottet än större.

    Vetlanda har även de fått hybris och skall bygga kulturhus med samma förödande resultat. Inse att länet inte klara hur många kulturhus och arrangemangsarenor som helst. Om man skulle byggt ett kulturhus skulle det byggts i Vrigstad mitt i länet.

    Nu är frågan kan man privatisera kulturhuset och använda det för något annat ändamål. Det skulle vara intressant se om det finns någon hugad riskkapitalist som skulle köpa och driva huset. Ett alternativ är att bygga om det till hus för dataservarar det finns gott om kallt vatten i Vättern.

  4. Profilbild för K
    K

    Man kan också räkna på hur mycket intäkter Spira genererat, men som inte syns om man räknar kronor och ören. Det finns forskning på bl.a. Akvarellmuseet – och en hel del andra kulturinstutioner runt om i Sverige, att för varje satsad krona genereras ung. 4 kr tillbaka i inkomster som hör samman med verksamheten; nya jobb, näringstillfällen, ökad serviceverksamhet, inflyttning etc. Det bli också skatteintäkter.
    Dessutom konkurrerar inte kulturbudgeten med vården. Det är olika anslag och olika politiska ansvarsområden. Liksom Landstingets övertagande av Länstrafiken nu inte medför färre sjuksystrar.

    1. Profilbild för Arym
      Arym

      Knasigt K. Det finns bara en källa för landstingets pengar. Vanliga medborgares skatt. ”Olika anslag” ”olika politiska ansvarsområden” låter bara som byråkratiska ursäkter. Anslag?! finns bara i byråkraters vokabulär.
      Makthavare måste förstå varifrån pengarna kommer, tänker på kungens tal om stekta sparvar som kommer flygande. Det är vi vanligt folk som måste steka sparvarna för att föda makthavarnas galenskaper.