Kulturhus i Vetlanda – varifrån ska pengarna tas?

Kommunens budgetberedning sitter nu med pannorna i djupa veck och försöker att sy ihop en budget för de kommande åren. Fråga har aktualiserats huruvida ett planerat kulturhus ska tillåtas inkräkta på de lagstadgade angelägenheter som Vetlanda kommun har att ägna sig åt.

Enligt vår uppfattning bör kommunens skattepengar i första hand användas till skola, vård och omsorg. Så snart dessa verksamheter nödgas göra nedskärningar måste satsningen på ett kulturhus i ifrågasättas.

Vi har en landsbygd i kommunen där servicen ideligen får utstå besparingar och där tillväxtmöjligheterna inte tillräckligt tillvaratas. Mer än halva kommunens befolkning bor utanför staden och även de betalar skatt varför dessa med berättigande kan kräva ett starkare engagemang från kommunens politiker för en utveckling istället för en fortsatt avveckling.

Vi bör i betydligt större utsträckning tillvarata den gigantiska investering som gjorts i Jönköping genom det nya kulturhuset Spira. Hur kan vi i Vetlanda utnyttja denna tillgång bättre? Som vi kunnat läsa och höra genom olika reportage i media dras Spira redan efter ett halvt års verksamhet med stora ekonomiska bekymmer och betydande driftunderskott trots den nyfikenhet som i ett initialskede alltid uppkommer. Vad kan vi lära oss av detta? Är det i en mycket ansträngd ekonomi rimligt eller ens önskvärt att genomdriva en så stor kultursatsning om detta obönhörligen ska behöva ske på bekostnad av skola, vård och omsorg? Svaret borde vara nej och att denna angelägenhet dessvärre tvingas anstå till dess att vår ekonomi tillåter det.

Om kultursatsningen ska genomföras måste de som aktivt driver ett påskyndande samtidigt vara beredda till en kommunal skattehöjning. Är nu sittande politikerledning s, m och c beredd att höja kommunalskatten och kommer kommuninvånarna att acceptera detta?

Utöver de ca 11 miljoner kronor brutto som kommunen årligen måste erlägga i enbart hyror till byggherren under cirka 20 – 25 år tillkommer kringkostnader som aviserats för kommunala tjänster,  programansvarig samt receptionist.

Hur kan vi få en programverksamhet att ekonomiskt gå ihop? Finns det ett tillräckligt underlag och kommer gemene man att ha råd att gå på dessa evenemang? I Jönköping ser vi redan nu det som många befarat. Det kommer inte tillräckligt många besökande bl a av ekonomiska skäl.

Vi samtliga politiska partier har i valrörelsen uttalat att vi gärna skulle vilja ha ett kulturhus om detta kan inrymmas i den kommunala budgeten. Vf sitter ej med i den styrande majoriteten men vi känner ändå ansvar för den kommunala ekonomin. Sådana här satsningar måste med självklarhet vägas mot andra angelägna och nödvändiga utgifter. Utgifter måste balanseras med ekonomiskt utrymme och då kan inga bindande principbeslut tillåtas ske vid sidan om budgeten.

Jan Johansson (vf), Lars Brihall (vf) och Lola Frödeberg (vf), kommunstyrelsen

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

 

 

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Kulturhus i Vetlanda – varifrån ska pengarna tas?”

  1. Profilbild för Skattebetalare
    Skattebetalare

    Vetlanda har bra skola, vård och omsorg. Givetvis kan det bli bättre men det satsas trots allt 80% av kommunens budget inom denna verksamhet. Nu är det dags att kultur och idrott får sin del av kakan. 2010 och 2011 har kommunens resultat blivit ett överskott på 110 mkr.Nu är det på tiden för en satsning på kulturen så att Vetlanda blir den attraktiva kommun som fullmäktige har satt upp som mål. De som reser hit och bor här vill ha upplevelser när de handlar och utövar andra aktiviteter.
    Det är alltså viktigt att få ungdomar att stanna i Vetlanda och utveckla sina intresse med handel,kultur, idrott och mötesplatser samt ett bra boende för alla generationer.
    Våga satsa för framtiden i Vetlanda–gå ej bakåt som vissa andra vill. Det måste väl vara en ambition att folk flyttat till Vetlanda?

  2. Profilbild för Vetgirig
    Vetgirig

    Hur ser centerpartiets kommunalråd Gunilla Hjelm på möjliga finansieringsalternativ? Hon är ett av maktblockets kommunalråd som intagit en ovanlig avvaktande hållning.

    Vetlanda Framåtanda öppnar för offentlig debatt, med fråga varifrån ska pengarna tas till hyror i nya kulturhuset och utökad verksamhet för kultursidan.

    Från öppna diskussioner har socialdemokrater talat om skattehöjning – mot att moderater säger ifrån och vill inte vara med om sådan finansiering.

    Maktblocket (s), (m) och (c) som har ledningsansvar kan inte ensidigt hänvisa till budgetberedning i nuläget och olika typer av överväganden och prioriteringar i kärnverksamheter och sådant som kan skjutas på framtiden.

    Det finns anledning att fråga, – finns det majoritet och kunskaper samt vilja på olika nivåer i samtliga partigrupper som kan resultera i en förtroendefull och väl förankrad viljeförklaring, – för eller emot, – just nu.

    Respekt ska visas för entreprenören Carlfo som hittills lagt ner betydande belopp på projektskisser och utredningar. Företaget har kunskaper – de vill och kan – och ska ses som proffsiga fastighetsförvaltare, kanske t.o.m. att de är bättre på sådant än kommunen själv inom tekniska och via sina bolag.

    Beaktar man att projektidén omfattar även 22 bostadsrätter och 18 hyresrätts lägenheter i centrala Vetlanda, – sådant kan ge ett lyft för bostadsmarknaden och bidra till utveckling av centrum.
    Witalabostäders kräftgång med ekonomisk obalans ger ingen förhoppning om satsningar från deras sida, bolaget tvingas avveckla i stället för att utveckla.

    Carlfos tålamod kan rinna ut om vankelmodiga politiker och ekonomer inte kan agera rationellt för besked i rimlig tid. Påvisa därför utvecklingsmöjligheter, syna ekonomiska och goda verksamhetsmässiga förutsättningar just nu – för att ge rimligare planeringsförutsättningar än de som syns råda när politiker gör sina motsägelsefulla utspel.

    Med öppet synliggjord vilja eller ovilja, tydligt redovisad, utan svepskäl som ”budgetberedningen får vägleda”, – stig därför fram nu alla gruppledare med enskilda eller samordnade förklaringar om hur ni ser förutsättningar att börja bygga 2013.
    Detaljplan och projektering kan inte skapas på en eftermiddag.
    Kommunikation och öppenhet mellan politiker är eftersatt i Vetlanda. Maktblocket syns ha tappat styrfart – kom igen nu Tommy Bohman.
    Vetgirig, Vetlanda

  3. Profilbild för Skattebetalare
    Skattebetalare

    Vetgirig har nu satt mångas skattebetalare tankar och undran på pränt.
    Man förväntar sig ett svar från våra politiker men det är kanske för mycket berärt.