Debatt Opinion

Kulturhus? ja, men först när vi har råd

Jag hoppas att vi kan förverkliga drömmen om ett kulturhus, men låt oss vänta tills vi har kapital härför. Det jippo man håller på med, när man bevisligen saknar ekonomiska förutsättningar, vittnar om brist på såväl ekonomisk som förmodligen även juridisk kompetens, eller är det i bästa fall ett aprilskämt?

I och för sig inte något nytt med den politiska ledning med s, m och c vi är drabbade av. Att sälja de lokaler vi är i behov av för teknisk förvaltning, kultur och fritidsförvaltning och bibliotek i kvarteret Merkurius och sedan hyra motsvarande saknar motstycke. Här binder man sig driftmässigt för många år framöver och förbrukar därigenom ett kapital man är i behov av för andra investeringar. Att dessutom låta ett enda företag diktera villkoren torde strida mot konkurrenskravet. Man har tydligen blivit helt förblindad av möjligheten att åstadkomma något man lovat i valrörelsen men som man nu inte har möjlighet att förverkliga med sunda metoder. Sover vårt bostadsbolag, Witalabostäder, när det nu tydligen finns ekonomiska vinster att hämta? Men det gäller kanske bara privata företag med den moderata ledning man styrs av.

I dagens tidning (2 april ) redovisar tekniska nämnden stora behov av investeringar, som vi är i omedelbart behov av. Får dessa stå tillbaka för ett kulturhus liksom satsningar på våra prioriterade områden skola, vård och omsorg? Eller ska vår fina landsbygd åter drabbas än hårdare? Våra styrande måste blunda för den ekonomiska situationen eller inte förstå bättre. Hur skulle det vara om man rättar mun efter matsäck?

Att bara brumma och gnälla för att försöka förverkliga något man inte har råd med, hjälper lika lite som att förtala oliktänkande och behandla dem som bara luft.

Bertil Nilsson, Landsbro

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

 1. Svar/kommentar till S-märkte ”resen” Bertil Nillson från Landsbro

  Din och min tanke om sund, genomtänkt planering och ekonomiska prioriteringar har flera likhetstecken.
  Bland annat det självklara: Ja! – till kulturhus när vi har råd.

  För min del är jag fortfarande ideologiskt sett moderat i själen, men känner behov att på djupet analysera den riktning mitt gamla parti stakar ut för deras väg mot framtiden.

  Moderaterna som ingår i maktblocket här i Vetlanda är minst lika dåliga som dina kompisar bland socialdemokrater, – med att på proffsigt sätt marknadsföra sitt kulturhusprojekt.

  Lösryckt och snuttifierad information väcker tankar om att S, M och C, blir de i politiken som snarare sänker projektet än att verka för öppnande seriös information från beredningsprocessen, – då också med deras tilltro till att ekonomin efter seriösa prioriteringsdiskussioner berättar för oss som ska stå för kalaset, – när och hur finns en plan och en ekonomistyrning som kan ge oss ett för många efterlängtat kulturhus.

  Bertil Nilsson, jag är ca 10 år yngre än dig (+77), tillåt mig att tycka, vi behöver fler samhällsbyggare av din kaliber, detta bygger jag på insikter om din tid som både politiker och chefstjänsteman i vår kommun. Jag förvånas över hur dina egna kört över dig i en del viktiga frågor som du tog upp när sociala omsorgsnämnden havererade för en del år sedan.
  Jag vill se det så Bertil – du har mer att ge på vägen mot de 90 åren.
  Jack Andreén, Vetlanda

Kommentarer avstängda