KVINNA BORTGLÖMD AV LÄKARNA: Cancern spred sig i tre år | Höglandsnytt
Höglandet Jönköping Jönköpings län

KVINNA BORTGLÖMD AV LÄKARNA: Cancern spred sig i tre år

Brister i journalsystemet ledde till en försenad bröstcancerdiagnos och därmed försenad behandling. Anmälan enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som tidigare regelbundet gått på mammografiscreening och befunnits ha en godartad förändring i ena bröstet. Vid en mammografiscreening 2016 hade förändringen ändrat utseende och det gjordes då en manuell notering om att patienten skulle sättas upp för diskussion, då vården misstänkte cancer.

”På grund av brister i det gamla journalsystemet, som nu bytts ut, så missades noteringen och ärendet kom aldrig upp för diskussion”, kommunicerar chefsläkare Peter Blomstrand i ett pressmeddelande.

Vid nästkommande mammografiscreening två år senare hade förändringen ökat i storlek och vården fann även en dottertumör.
Konsekvenserna för patienten är att om undersökningen 2016 fullföljts med vidare utredning och då visat att det var bröstcancer skulle patienten fått tidigare insatt behandling med lägre risk för spridning, konstaterar anmälan och utredningen. Nu tar statliga Inspektionen för vård och omsorg över granskningen och ansvariga på landstinget riskerar att straffas.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook